Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα με δωρεάν ξεναγήσεις

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα - Ανοιχτό το Μουσείο την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου με δωρεάν ξεναγήσεις.

Εκατόν δέκα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, ο οποίος δημιούργησε ένα ακαταμάχητο πρότυπο δράσης και με τη θυσία του καταξιώθηκε ως εθνικό σύμβολο σε μια εποχή εφησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης.
Στις 13 Οκτωβρίου του 1904, άφησε την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα Καστοριάς και ο θάνατός του έμελλε να επηρεάσει την εξέλιξη του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς κατόρθωσε να εμπνεύσει σε έναν ολόκληρο λαό την έννοια του ιερού καθήκοντος και της ανιδιοτελούς θυσίας για την πατρίδα.
Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα.
Ακόμη, η Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Φανή Τσατσάια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα θα καταθέσει στεφάνι την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Μοναδικά κειμήλια στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαθέτει τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή κειμηλίων του Παύλου Μελά, χάρη στη δωρεά της εγγονής του Μελά, κ. Ναταλίας Ιωαννίδη, αλλά και άλλων ιδιωτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κιβώτιο εκστρατείας που χρησιμοποιούσε ο Μελάς στη Σχολή Ευελπίδων, το λοφίο του από την ίδια περίοδο, αλλά και η παλάσκα του ως αξιωματικός του πυροβολικού, η ζώνη της μεγάλης στολής του, το εγχειρίδιο και το περίστροφό του. Εκτός από τα στρατιωτικά κειμήλια, το Μουσείο διαθέτει και άλλα κειμήλια, όπως το προσκλητήριο του γάμου του, οικογενειακές φωτογραφίες, κάρτες και επιστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.