Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου


Ο λαμπερός ήχος των χάλκινων πνευστών συναντά, αυτά τα Χριστούγεννα, τα πλούσια ηχοχρώματα του εκκλησιαστικού οργάνου, σε μια συναυλία που συνδυάζει την κλασική μουσική με διάσημες μελωδίες για τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου!

Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης οικοδεσπότες μας φέτος είναι η πολυβραβευμένη οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου και δύο διακεκριμένοι δεξιοτέχνες, ο τρομπετίστας Δημήτρης Γκόγκας και ο τρομπονίστας Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου. Ραντεβού λοιπόν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο site και στη σελίδα fb για το πιο μελωδικό live streaming των φετινών γιορτών!

Τον βασικό κορμό της βραδιάς απαρτίζουν αποσπάσματα από εμβληματικά θρησκευτικά έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ σε εκδοχή για τρομπέτα, τρομπόνι και εκκλησιαστικό όργανο, τα οποία προέρχονται από γνωστές καντάτες του καθώς και από το επιβλητικό Magnificat. Όσο για τα σολιστικά κομμάτια για όργανο, η Ουρανία Γκάσιου επέλεξε κατ’ αρχάς το Πρελούδιο και Φούγκα σε ντο μείζονα, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα της αστείρευτης συνθετικής φαντασίας του Κάντορα της Λειψίας. Το σόλο πρόγραμμα για εκκλησιαστικό όργανο περιλαμβάνει ακόμη ένα μέρος από την Έκτη Συμφωνία του Σαρλ-Μαρί Βιντόρ, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γαλλικής Σχολής, ο οποίος ανανέωσε το ρεπερτόριο για εκκλησιαστικό όργανο στα τέλη του 19ου αιώνα, και ένα χορικό πρελούδιο του προκλασικού συνθέτη Γκέοργκ Μπαιμ που εικάζεται ότι ήταν δάσκαλος του Μπαχ.

Επιπλέον, το Μπαρόκ εκπροσωπείται από τον ιταλό συνθέτη και ομποΐστα Aλεσσάντρο Μπεζότσι και τη Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα. Αρχικά ήταν γραμμένη για πιάνο και τρομπόνι, αλλά στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ουρανίας Γκάσιου στο Μέγαρο θα την απολαύσουμε σε μεταγραφή για τρομπόνι και όργανο. Το μουσικό ταξίδι θα συνεχιστεί με δύο σταθμούς στη Γαλλία του 19ου αιώνα, μέσα από μια εορταστική μελωδία για τρομπέτα, τρομπόνι και όργανο του Aντόλφ Αντάμ, ο οποίος είχε διακριθεί κυρίως για τα λυρικά έργα και για τα μπαλέτα του, και μέσα από ένα Συμφωνικό κομμάτι για τρομπόνι και πιάνο του ρομαντικού συνθέτη, οργανίστα και παιδαγωγού Αλεξάντρ Γκιλμάν σε μεταγραφή για τρομπόνι και όργανο.

Δημιουργοί του 20ού και 21ου αιώνα συμπληρώνουν το πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας εκκλησιαστικού οργάνου. Θα ακουστούν το πρώτο μέρος από τη Σονάτα για τρομπέτα και όργανο του σύγχρονου πολυβραβευμένου συνθέτη από τον Λίβανο Ναζί Χακίμ, η Προσευχή του Αγ. Γρηγορίου για τρομπέτα και όργανο του αρμενικής καταγωγής Αμερικανού Άλαν Χοβχάννες, ενός από τους πολυγραφότερους μουσουργούς του 20ού αιώνα, αλλά και το άκρως… γιορτινό medley A Christmas Fantasy για τρομπέτα, τρομπόνι και όργανο με αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που υπογράφει ο κερκυραίος τρομπετίστας και συνθέτης Σπύρος Μαυρόπουλος.

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.