Dafo String Quartet & Ερατώ Αλακιοζίδου Κύκλος συναυλιών τ“ Out of the Box”


Το Πολωνικό Κουαρτέτο Εγχόρδων Dafo String Quartet ( 1993-2023- επέτειος 30 χρόνων), που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει σε συνεργασία με την Ελληνίδα σολίστ πιάνου & Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας Χορτιάτη Ερατώ Αλακιοζίδου δύο κουιντέτα ειδικά γραμμένα για το σύνολο και αφιερωμένα στην πιανίστα, εγκαινιάζοντας τον νέο κύκλο συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου “ Out of the Box”.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν σε αυτή τη μοναδική συναυλία είναι του Ιταλού Nicola Elias Rigato και του Έλληνα Στάθη Γυφτάκη, ενώ παράλληλα το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει και το κουαρτέτο εγχόρδων νρ. 2 του Πολωνού συνθέτη Krzysztof Penderecki.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΩΡΑ 20.30
ΑΙΘΟΥΣΑ Σ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά Τ| 2313-301013


Πρόγραμμα συναυλίας

KRZYSZTOF PENDERECKI string quartet nr.2 Α’ Πανελλήνια εκτέλεση
ΣΤΑΘΗΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ PIANO quintet Α’ Παγκόσμια εκτέλεση
NICOLA ELIAS RIGATO piano concerto “In the absence of Gods and Demons” nr.1
Α’ Πανελλήνια εκτέλεση

Λίγα λόγια για το Κουαρτέτο Dafo

Το κουαρτέτο Dafô δημιουργήθηκε το 1993. Αποτελείται από τις Justyna Duda (βιολί), Danuta Augustyn (δεύτερο βιολί), Aneta Dumanowska (βιόλα) και Anna Armatys (βιολοντσέλο).

Γοητευμένα τα μέλη του κουαρτέτου από τη σύγχρονη μουσική, εστιάζει το ενδιαφέρον του από την αρχή της ίδρυσής του στην εκτέλεση έργων 20ου και 21ου αιώνα και έχει επανειλημμένα βραβευτεί για τις υψηλού επιπέδου εκτελέσεις του. Το 1999 και το 2001 έλαβαν τα βραβεία “Fryderyk” για τις ερμηνείες των έργων “Πολωνικά κουαρτέτα του 20ού αιώνα” – δισκογραφικές παραγωγές από την εταιρία DUX/PWM.

Στις σπάνιες παραγωγές του κουαρτέτου περιλαμβάνεται επίσης το άλμπουμ που κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Robert Bosch/SWR με κουαρτέτα του Szymanowski, το 2ο Κουαρτέτο του Gòrecki και το Κουιντέτο εγχόρδων σε Ντο μείζονα του Schubert, στο οποίο το Dafô Quartet συνοδεύει ο Peter Buck, ο τσελίστας του Melos Quartet.

Το 2008, το Κουαρτέτο συμμετείχε στην ηχογράφηση του μονογραφικού άλμπουμ του Paweł Mykietyn, ηχογραφώντας το τραγούδι “Ładnienie” για βαρύτονο, τσέμπαλο σε μικροτονικό κούρδισμα και κουαρτέτο εγχόρδων σε στίχους του Marcin Świetlicki. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Polskie Wydawnictwo Audiowizualne και, ένα χρόνο αργότερα, κέρδισε το βραβείο “Fryderyk” 2009.

Το 2010, με τη σειρά του, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Penderecki String Quartets String Trio Clarinet Quartet” που περιέχει όλα τα έργα δωματίου του Penderecki, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης στον κόσμο ηχογράφησης του 3ου κουαρτέτου εγχόρδων του. Το άλμπουμ κέρδισε το βραβείο Supersonic Pizzicato που απονεμήθηκε από τον μουσικό εκδοτικό οίκο Pizzicato του Λουξεμβούργου και κατατάχθηκε μεταξύ των μοναδικών άλμπουμ μουσικής δωματίου.

Το 2011, το κουαρτέτο, μαζί με τη χορωδία κοριτσιών Puellae Orantes, ηχογράφησε ένα live CD/DVD άλμπουμ “Łukaszewski & Bembinow: Carols and Pastorales”, το οποίο απέσπασε το βραβείο Gold Record από την Πολωνική Εταιρεία Φωνογραφικής Βιομηχανίας και κέρδισε το βραβείο “Fryderyk” 2012.

Το κουαρτέτο έλαβε βραβεία σε πολυάριθμους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Το 1995 κέρδισε το πρώτο βραβείο και ένα ειδικό βραβείο (για την καλύτερη ερμηνεία πολωνικής σύνθεσης) στον Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Kiejstut Bacewicz στο Łódź και το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής 20ού αιώνα Valentino Bucchi στη Ρώμη- το 1996, το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Κουαρτέτου Εγχόρδων Dmitri Shostakovich στην Αγία Πετρούπολη- το 1997, την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονης Μουσικής Δωματίου Krzysztof Penderecki στην Κρακοβία. Το 1998, το κουαρτέτο Dafô κέρδισε τον Διαγωνισμό Κουαρτέτου Εγχόρδων στο Κατοβίτσε.

Συμμετείχε σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Πολωνία και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Kissinger Sommer (Bad Kissingen), Schleswig Holstein Festival, Ludwigsburger Festspiele, Warszawska Jesień, The Silesian String Quartet and Their Guests (Rybna), Dni Muzyki Karola Szymanowskiego (Zakopane), Dni Kompozytorów Krakowskich, Okada Festival (Zakopane), Oberstdorfer Musiksommer (Oberstdorf), Forum Est-Ovest (Kolonia), The Kitchen (Νέα Υόρκη), im Frankfurter Römer (Φρανκφούρτη), Krakowskie Wieczory Kameralne, Bravo Maestro (I. J. Paderewski’s Manor), Europäische Wochen Passau, Heidelberger Frühling, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Gammertinger Schlosskonzerte, Setimana Internacional Música de Cambra Montserrat València, Festival im Herzogschloss, Europalia, Festival Van Vlaandern, Ostbelgien Festival, Bergische Biennale Neue Musik, Festival Euro Mediterraneo, Bodenseefestival, Musikfestival von Colmar, Falsterbonäsets kammarmusikdagar, Festival du Périgord Noir, Festival d’Ile de France, Usedomer Musikfestival.

Εκτός από τη σύγχρονη μουσική, το ρεπερτόριο του Dafô Quartet περιλαμβάνει μουσική δωματίου διαφόρων εποχών, καθώς και κουιντέτα, σεξτέτα, οκτέτα και κοντσέρτα για κουαρτέτο και ορχήστρα. Το κουαρτέτο έχει εμφανιστεί επί σκηνής με καλλιτέχνες όπως: Melos Quartet, Silesian String Quartet, Stamic Quartet, Wolfgang Gönnenwein, David Moss, Andrzej Chyra, Agata Zubel, Jerzy Artysz, Urszula Kryger, Olga Pasiecznik, Janusz Olejniczak, Maja Nosowska, John King, Andreas Higi, Michel Lethiec, David Krakauer, Janusz Widzyk, Jerzy Dybał, Andrea Nannoni, Peter Buck, Hermann Voss.

Το σύνολο έχει επίσης συμμετάσχει σε έργα γνωστών ερμηνευτών της λαϊκής μουσικής: στην ευρωπαϊκή περιοδεία του αμερικανικού συγκροτήματος The Lambchop, με το οποίο ηχογράφησε το DVD “The Lambchop Live”, με εμφανίσεις σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς χώρους (Rittersaal – Bad Iburg, αίθουσα Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Harnack-Haus – Berlin-Dahlem, Schlachthof – Βρέμη, Ancienne Belgique – Βρυξέλλες, Fri Son – Fribourg, Tradgarn – Goteborg, Fabrik – Αμβούργο, Theater am Tanzbrunnen – Κολωνία, Store Vega – Κοπεγχάγη, Shepherds Bush Empire – Λονδίνο, Boa – Λουκέρνη, Grosse Eiserhalle – Μόναχο, Rockefeller Music Hall – Όσλο, Le Bataclan – Παρίσι, Garage – Saarbrücken, Sodra Teatern – Στοκχόλμη, Heubühnen-Saal Neuguet – Wadenswill, Heubühnen-Saal Neuguet – Βιέννη, Rote Fabrik – Ζυρίχη και άλλα). Συνεργάστηκε με τους Bester Quartet, Grażyna Auguścik, Zbigniew Wodecki.

Το σύνολο συνεργάζεται, συνυπογράφει και δίνει πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων συνθετών.
Το 2023 γιορτάζει την επέτειο των 30 χρόνων του, ερμηνεύει σε συνεργασία με την Ελληνίδα σολίστ πιάνου τα κοντσέρτα του Ιταλού Nicola Elias Rigato ( α’ παγκόσμια εκτέλεση Κρακοβία Νοέμβριος 2022) και του Έλληνα Στάθη Γυφτάκη τα οποία είναι γραμμένα ειδικά για το Dafo String Quartet και αφιερωμένα στην Ελληνίδα πιανίστα, ενώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.