Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (VIDEO)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Vivian Reding και αποτελεί το έναυσμα για ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η Ημέρα αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά, βοηθώντας τα να μαθαίνουν και να παίζουν στο διαδίκτυο με ασφάλεια και προστατεύοντάς τα από κάθε επικίνδυνο περιεχόμενο, όπως τακτικές κυβερνοεκφοβισμού, διαδικτυακές χαρτοπαικτικές λέσχες και διαδικτυακές απάτες.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό τον συντονισμό του έργου SafeBorders στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες, με συμμετέχοντες πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα.


Η παγκόσμια κοινωνία των πληροφοριών αποτελεί σήμερα μια απτή πραγματικότητα, η οποία προσφέρει αφθονία πληροφοριών και γκρεμίζει τα γεωγραφικά σύνορα της γνώσης. Η πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ παρέχει τη δυνατότητα λήψης πληροφοριών, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, παράλληλα εμπεριέχει απειλές για μικρούς και μεγάλους. Ο κόσμος του διαδικτύου είναι χρήσιμος και μαγικός, ωστόσο κρύβει και πολλούς κινδύνους. Τα τελευταία χρόνια, η παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα κάθε μέρα χιλιάδες χρήστες να πέφτουν θύματα κάποιας διαδικτυακής απάτης.

Η δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης στο διαδίκτυο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, η οποία, μέσω της συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους με τους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου αλλά και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, θα πρέπει να ενισχύσει τον τομέα εκπαίδευσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να χειρίζονται αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις δυνατότητες που τους προσφέρει η πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Μέντιουμ αποκαλύπτει το «χάρισμα» του…Προσωπικά δεδομένα διαρρέουν καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα γιατί οι ίδιοι οι χρήστες το επιτρέπουν. Μάλιστα αρκετοί έχουν φτάσει στο βαθμό να τα διαρρέουν από μόνοι τους, δίχως να το αντιλαμβάνονται.Αυτό προσπάθησε να αποδείξει και ο Ντέιβ, ένα «μέντιουμ», που κάλεσε ανθρώπους στη σκηνή του στις Βρυξέλλες για να «μαντέψει» πληροφορίες από τη ζωή τους.
Δημοσιεύτηκε από Filmaki GR στις Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Προστατεύστε τον εαυτό σας
  • Προστατεύστε τις υπολογιστικές σας συσκευές, χρησιμοποιώντας κάποια από τα ουκ ολίγα προγράμματα προστασίας που υπάρχουν. 
  • Γίνετε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στο άνοιγμα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 
  • Προστατεύστε τους κωδικούς σας και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλες τις υπηρεσίες στις οποίες είστε εγγρεγραμμένοι.
  • Όταν θέλετε να κάνετε μία αγορά, πρέπει να είστε επιπλέον προσεκτικοί και τουλάχιστον θα πρέπει να επιλέγετε καταστήματα που εμπιστεύεστε.
  • Πριν κάνετε οποιοδήποτε post ή σχόλιο στο Facebook, tweet στο Twitter ή «ανεβάσετε» φωτογραφία στο Instagram, σκεφτείτε το λίγο παραπάνω. Ιδίως τις φωτογραφίες και τα video.
  • Σε περίπτωση που πέσεις θύμα παρενόχλησης είτε στα social media είτε στο Διαδίκτυο, μην το αφήσεις χωρίς να κάνεις τίποτα. Έχεις αρκετές επιλογές, μεταξύ των οποίων η αναφορά στο ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να αφαιρέσει το περιεχόμενο είτε στις ειδικές γραμμές βοήθειας που υπάρχουν που μπορείς να βρεις στο www.saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.