«Δέηση Πόντου» - Παράσταση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.


Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν τη «Δέηση Πόντου», μια παράσταση λόγου, ήχων και εικόνων αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στην κεντρική σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης με ώρα έναρξης 20.00.

Η εκδήλωση προσεγγίζει τα 100+1 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα και τα 26 χρόνια μετά την ψήφιση στην Βουλή του σχετικού νόμου τον Φεβρουάριο του 1994, το ζήτημα της Γενοκτονίας μέσα από κείμενα στην δημώδη νέα ελληνική του Γιώργου Γεωργιάδη,αφήγηση του μοναδικά εκφραστικού και ψυχή της Δέησης Τάσου Νούσια.Η Βερόνικα Αργέντζη μια εκ των πιο ταλαντούχων ηθοποιών της γενιάς της παρουσιάζει την " Ωδή ενός μή Γάμου".

Μουσική επιμέλεια,ενορχήστρωση του συνθέτη πιανίστα El Christo Kemanetzidis με πρωτότυπα cinematic μουσικά μοτίβα που γράφηκαν ειδικά για την Δέηση συνοδεία 14μελούς ορχήστρας.

Στο μουσικό μέρος συμπράττουν επί σκηνής η κορυφαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου για πρώτη φορά με Ιστορικά ποντιακά τραγούδια,οι διεθνούς φήμης πολυτάλαντοι Κωσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης με έξοχο ρεπερτόριο,ο κατεξοχήν εκφραστής της Ποντιακής Παράδοσης Αλέξης Παρχαρίδης μαζί με τον Χρήστο Χαλκιά εκ των κορυφαίων ιεροψαλτών της χώρας μας σε κορυφαία μουσικά στάσιμα της κάθ' ημάς Ανατολής και Αλησμόνητου Πόντου.

Στην Λύρα ο πολλά υποσχόμενος και ελπιδοφόρος Χρήστος Καλιοντζίδης και ο εξαιρετικός ολοκληρωμένος μουσικός καθόλα Γιώργος Ατματζίδης .

Ο ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Κώστας Φωτιάδης θα ανοίξει με μικρής διάρκειας ομιλία την εκδήλωση με παρουσιάστρια την εξαιρετική ζωγράφο Μελίνα Γιαλαμά .

Οι σύλλογοι Ποντίων Αμβούργου,Μονάχου,Ντόρτμουντ ,Νυρεμβέργης από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την Δέηση και θεωρούνται δικαίως πνευματικοί της αδερφοί.



Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.