«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Federico Garcia Lorca από το Θέατρο του “ΑΛΛΟΤΕ”


Το
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
παρουσιάζει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 – ώρα: 21:00, μια μοναδική παράσταση, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Federico Garcia Lorca από το Θέατρο του “ΑΛΛΟΤΕ”

ΔΩΡΕΑΝ σε LIVE STREAM στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο fb η μέσα από την πλατφόρμα του eStage.gr

Πέντε γυναίκες κάτω από το βαρύ πένθος που τους επέβαλλε η σκληρή συντηρητική και τυραννική μητέρα τους, μέσα στην αποπνιχτική ατμόσφαιρα μιας σκληρής και κλειστής κοινωνίας, αγωνιούν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, ονειρεύονται και υπάρχουν, μόνο πίσω από ερμητικά κλειστά παράθυρα και τραβηγμένες κουρτίνες. Πίσω από τον ψηλό τοίχο ενός σπιτιού. Καταδικασμένες στην αφάνεια στη σιωπή και στη τραγωδία.

Γυναίκες γεμάτες ζωή που μαραίνονται σαν λουλούδια σε σκοτεινό δωμάτιο. Ζωές υποταγμένες στις κοινωνικές προκαταλήψεις και υπόδουλες σε μια ανδροκρατούμενη πραγματικότητα. Η λογοκρισία και η δικτατορία εντός. Και έξω από το βυθισμένο στο πένθος σπίτι, όλη η ανδαλουσιανή ζωή να ξεχύνεται με ορμή, με ήχους, γέλια, δέντρα, χωράφια, φωτιές, καντάδες, έρωτες και πάθη..

Ο φασισμός.
Η σάρκα που καίγεται, που πνίγεται.
Ο ζωντανός ενταφιασμός,
η απελπισία,
η αποκτήνωση,
Και ένα ανατρεπτικό φινάλε…

Σκηνοθεσία: Δουμανίδου Βαρβάρα
Μετάφραση: Ματθίλδη Σιμχά
Σκηνογραφία: Θέατρο του ‘Αλλοτε
Κατασκευή σκηνικού: Βαγγέλης Μίχος, Τάσος Μίχος
Σχεδιασμός κοστουμιών: Κατερίνα Αμπρικίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Φωτογραφίες: Νίκος Γκάρας, Τόμης Βρακάς

Διανομή:
Μπερνάρντα 'Αλμπα: 'Ολγα Καλαμάρα
Πόνθια: Θεοδώρα Κωστάκου
Αγκούστιας: Μέλα Γεροφώτη
Μαρτύριο: Τζώρτζια Βογιατζόγλου
Μαγκνταλένα: Μαρία Σεμερτζίδου
Αμέλια: Νατάσα Κοψαχείλη
Αντέλα: Βάλια Γκαγκάτση
Υπηρέτρια: Νόνικα Μαλκουτζή
Κόρη της Λιμπράδα: Βαρβάρα Δουμανίδου
Πέπε Ρομάνο: Δημήτρης Βασιλειάδης

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 – ώρα: 21:00
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»
του Federico Garcia Lorca από το Θέατρο του “ΑΛΛΟΤΕ”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βαρβάρα Δουμανίδου σπούδασε θέατρο στη Θεσσαλονίκη και από το 1995
εργάζεται ως εμψυχώτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτης σε πολλές θεατρικές
ομάδες, πολιτιστικούς οργανισμούς, δήμους, καλλιτεχνικά εργαστήρια, μη
κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.

Το 2011 δημιούργησε την ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ και από τότε
σκηνοθετεί σημαντικές εναλλακτικές παραστάσεις που απέσπασαν βραβεία και
διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, όπως ο Φόβος, Ο Κάτω Κόσμος, Το σπίτι της Μπερνάρντα ‘Αλμπα, η Τυφλόμυγα, το Τίποτα (Μια αδιανόητη ιστορία αγάπης) το Σκοτεινό Ανθολόγιο Ποίησης, Το Κορίτσι και το Αγόρι μέσα στο Σπίτι, ο Ματωμένος Γάμος ο Εξορκισμός και η Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη.

Κύριο χαρακτηριστικό των παραστάσεων είναι η κατάργηση της απόστασης
μεταξύ σκηνής και πλατείας, με αποτέλεσμα ο θεατής να διεισδύει
συναισθηματικά και βιωματικά στη δράση και στην πραγματικότητα κάθε έργου. Συγχρόνως διατηρεί θεατρικά εργαστήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ένα τμήμα σε συνεργασία με το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και από το 2019 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια των θεατρικών εργαστηρίων της ΧΑΝΘ.

Θέατρο του ‘Αλλοτε

Το Θέατρο του Άλλοτε είναι μια ομάδα ηθοποιών οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές θεατρικές ομάδες, σχολές, κύκλους της Θεσσαλονίκης και από διαφορετικές ηλικίες και θεατρικές εμπειρίες. Η κοινή μας αγάπη για το διαφορετικό μας ένωσε και μας ώθησε στο εναλλακτικό και πρωτοποριακό θέαμα. Το Θέατρο του ‘Αλλοτε έχει ως σκοπό τον συναισθηματικό ερεθισμό του θεατή έτσι ώστε να νιώσει, να καταλάβει και να θυμηθεί τα βασικά του ένστικτα όπως φόβος, πόνος, θλίψη, χαρά κλπ. Η ανάγκη για ένα θέατρο που υπενθυμίζει, ενεργοποιεί, αναμοχλεύει κρυμμένα συναισθήματα και βιώματα του θεατή, δημιούργησε ένα καινούργιο είδος παραστάσεων, που καταργεί τη σύμβαση σκηνής – πλατείας και επιτρέπει την απόλυτη ταύτιση του θεατή με τους ήρωες του έργου. Η ομάδα από το 2012 δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης με 14 παραστάσεις που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, βραβεία εντός και εκτός χώρας και ένα θερμό κοινό που απολαμβάνει άρτιες καλλιτεχνικά παραστάσεις σε μικρά και μεγάλα θέατρα της πόλης.

Το 3ο live αυτής της ενότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3/12 είναι αφιερωμένο και στηρίζει τον Σύλλογο Ατόμων – Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων των Ατόμων με Αναπηρία Νομού Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ»

Ο Σύλλογος «Η ΑΓΑΠΗ» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1992, από μία ομάδα γονέων και Ατόμων με Αναπηρία, που αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, συσσωρευμένα από την περιθωριοποίηση, τον κοινωνικό ρατσισμό και γενικότερα όλα τα προβλήματα που επιφέρει η Αναπηρία. Σύντομα ο Σύλλογος περιέλαβε εκτός από τα άτομα, τους γονείς και κηδεμόνες, ευαισθητοποιημένους πολίτες, ως φίλους και συμπαραστάτες. Σκοποί του Συλλόγου είναι η καταγραφή των ατόμων με αναπηρία του Νομού Χαλκιδικής, η φροντίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με σκοπό την αποδοχή της αναπηρίας και την ισότιμη αντιμετώπιση των Αναπήρων, η μόρφωση και εκπαίδευση τους, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, η πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και η επαγγελματική αποκατάσταση τους, με τελικό προορισμό την πλήρη κοινωνική τους ενσωμάτωση και τη δυνατότητα συμμετοχή τους σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής. Ο Σύλλογος διατηρεί Τράπεζα Αίματος για τις ανάγκες των μελών του, την οποία ενισχύουν και εμπλουτίζουν εθελοντές αιμοδότες. Ο Σύλλογος δεν επιδοτείται από πουθενά και στηρίζεται αποκλειστικά στην οικονομική υποστήριξη των μελών και των φίλων του, οι οποίοι καταθέτουν το περίσσευμα της αγάπης τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Συλλόγου.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Εθνική Τράπεζα : 45329619972
Τράπεζα Πειραιώς : 5276-050813-120
ALPHA BANK : 728002002005925

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.