Ο «Ματωμένος γάμος» επιστρέφει από το θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις» του δήμου Νεάπολης-Συκεών


Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη διάρκεια του καλοκαιρινού θεατρικού «μαραθωνίου», «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022», ο «Ματωμένος γάμος» επιστρέφει από το θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις» του δήμου Νεάπολης-Συκεών. 

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία τραγικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου», του διάσημου ποιητή και συγγραφέα, ενώ έπονται η «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Η παράσταση ανεβαίνει την προσεχή Κυριακή, 16.10.2022, στις 8 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Κοινή βάση των τριών τραγικών έργων του Λόρκα αποτελεί η πλήρης υπακοή της γυναικείας οντότητας στις επιταγές της παράδοσης και της πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία της στερεί την ελεύθερη βούληση και συμπεριφορά, υποτάσσοντάς την παράλληλα σε μία εσωτερική αυτολογοκρισία που της εμφυσεί και η ίδια της η φύση. 

Η γυναίκα στερείται τον έρωτα και καθίσταται υποχείριο των κοινωνικών «πρέπει» της εποχής στην Ισπανία. Μεταφέροντας οικείες νοοτροπίες στο θεατρικό σανίδι ο Λόρκα αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό και τα έργα του αγκαλιάστηκαν στη χώρα μας από την πρώτη παρουσίαση του «Ματωμένου γάμου» που έγινε το 1947 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη και μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ τη Νύφη ερμήνευσε η Έλλη Λαμπέτη και τον Λεονάρντο ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Στην παραγωγή του «Θέσπις» παρουσιάζεται μία διαφορετική προσέγγιση, με την άντληση στοιχείων τραγωδίας, προκειμένου να τονιστεί η δραματικότητα του κειμένου. Ο ποιητής, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό έγκλημα της εποχής του, στην απαρχή ενός βάναυσου Εμφυλίου, παρουσιάζει μία συγκλονιστική ιστορία ενός πάθους. Παράλληλα συνδέει ένα παράφορο τραγούδι και με λόγια σπαραχτικά ενώνει την ελευθερία με τον έρωτα και τον θάνατο.

Αν και έχει περάσει περίπου ένας αιώνας από τη συγγραφή του έργου, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να συγκινεί και να κατακτά το κοινό σε διάφορες χώρες, παρά την ειδικού τύπου θεματολογία, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου. Το έργο είχε δημοσιευτεί ήδη το 1945 με τον τίτλο Ματωμένα Στέφανα, σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
  • Σκηνοθεσία-επιμέλεια μουσικής-φωτισμοί: Γιώργος Κιουρτσίδης
  • Σκηνικά-Κοστούμια-Αγωγή του λόγου-Κινησιολογία: Αννα-Μαρία Αγγελίδου
  • Διανομή ρόλων (κατά αλφαβητική σειρά): Ροδούλα Αθανασίου, Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου, Γρηγόρης Ζαγοράς, Δημήτρης Θεοδοσίου, Ευστρατία Καλογερούδη, Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, Βιργινία Πασχάλη, Μυρσίνη Πατακάκη, Στέλιος Σούρβας, Μαρία Τζέκη, Μαρία Φαρμάκη.
  • Μουσικός-κιθάρα: Κώστας Υφαντής
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
-Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις»
-Λαγκαδά 120 και Νυμφαίου, Νεάπολη
-Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, 8 μ.μ..
Τηλ.: 2310.548740

Είσοδος Ελεύθερη


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.