Δωρεάν μαστολογικός έλεγχος για ανασφάλιστες γυναίκες στον Δήμο Παύλου Μελά



Συνεχίζοντας με συνέπεια τις προληπτικές εξετάσεις – δράσεις ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Γυναικείο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης» συνδιοργανώνουν δράση δωρεάν πλήρους μαστολογικού ελέγχου σε γυναίκες ανασφάλιστες, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο και εντάσσεται στο πλαίσιο του Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο Κοινωνικό Ιατρείο, στα τηλέφωνα 2310 609380, 2310 587812, τις καθημερινές και ώρες 08.00-14.00

Λίγα λόγια για το σωματείο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης»

Η ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αρχικά γεννήθηκε από μια ομάδα γυναικών γιατρών εθελοντών με πολλή αγάπη, αισιοδοξία και μεράκι. Πήρε σάρκα και οστά, υλοποιούμενη μέσα από δυναμικά πρόσωπα που πλαισίωσαν ένα φιλανθρωπικό σωματείο και παρέχουν απλόχερα βοήθεια σε όσους την χρειάζονται, μέσα από προγράμματα ανθρωπιστικής δράσης και κοινωνικής παρεμβατικότητας με σκοπό την διαμόρφωση ενεργών πολιτών, καθώς και την καλλιέργεια και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Υποστηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες, μοιράζοντας τρόφιμα στους απόρους, στους υπερπολύτεκνους, στους πρόσφυγες.

Πλάι στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ενισχύοντας με ιατρικό εξοπλισμό τις παιδοογκολογικές κλινικές της πόλης μας. Προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις στους ανασφάλιστους.

Οκτώβριος, μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού: ΜΑΘΕ – ΠΡΟΛΑΒΕ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας, με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών, παγκοσμίως. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο σε κάποιο σημείο της ζωής της.

Οι αιτίες που τον προκαλούν είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα όπως το οικογενειακό ιστορικό, το ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού, η πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία και παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής (έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και πλούσια σε λιπαρά διατροφή).

Μολονότι δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν συνήθειες που κάθε γυναίκα μπορεί να αποκτήσει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής του ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση. Για παράδειγμα η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, τεκνοποίηση σε νέα ηλικία, αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία, κλπ. Επιπλέον, η τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρό και ετήσια μαστογραφία.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε, πως ο καρκίνος του μαστού, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει έγκαιρα, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Ο συστηματικός έλεγχος, οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις και η συχνή αυτοεξέταση είναι επιτακτικό να γίνουν μέρος της ζωής κάθε γυναίκας, χωρίς καθυστερήσεις, δικαιολογίες και αναβολές.

Ο αγώνας αυτός δεν τελειώνει ποτέ, ειδικά όσο ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες (αλλά, σε μικρότερο βαθμό, και για τους άντρες).

Η δύναμή μας είναι η ενημέρωση, η αναγνώριση του προβλήματος και φυσικά η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση καθώς αποτελούν το κλειδί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά και το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το μήνυμα ΜΑΘΕ – ΠΡΟΛΑΒΕ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ συμμετέχουν στο αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη καρκίνου του μαστού.

Η έγκαιρη και ασφαλής διάγνωση σώζει ζωές!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.