Ανακοίνωση για τη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση


Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου με αφορμή τη συνεχόμενη τις τελευταίες ημέρες έντονη δυσοσμία αλλά και την εμφανώς αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται στα όρια του Δήμου μας εκφράζει τη διαμαρτυρία της και την έντονη ανησυχία της για την αδιαφορία των αρμοδίων.

Παρακολουθούμε καθημερινά με ανησυχία το φαινόμενο και εκείνο που βλέπουμε είναι ότι κανένας αρμόδιος δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια για τη βελτίωση της κατάστασης.

Δυστυχώς αυτό για την περιοχή μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για το έτος 2014 του ΥΠΕΚΑ(*) στο σταθμό μέτρησης του Κορδελιού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέση ετήσια συγκέντρωση των σωματιδίων ΑΣ10 σε όλη την Ελλάδα, με μετρήσεις να έχουν γίνει περίπου μόνο το μισό των ημερών του έτους. Αυτό το αποδεικνύει ότι η προαναφερόμενη μελέτη αναφέρεται σε μέρος μόνο του προβλήματος, που στην περίπτωση του Δήμου μας τεχνηέντως αποκρύπτεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η περιοχή μας ασφυκτιά καθώς είναι περιτριγυρισμένη από τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, με εκτάσεις διάσπαρτες με όλων των ειδών τις επιχειρήσεις καθώς και από το διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. και τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ELPEDISON. Και σε όλα αυτά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η παράνομη και εκτεταμένη καύση των φυτικών υπολειμμάτων από τους ορυζώνες στο γειτονικό Δήμο Δέλτα που γίνεται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.

Η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη. Και εμείς οι κάτοικοι αυτής της πλευράς της πόλης έχουμε δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον. Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο που είναι ο καθημερινός και συστηματικός έλεγχος και η βελτίωση των περιβάλλοντος που ζούνε τα παιδιά μας. Στα χρόνια της οικονομικής καχεξίας που δοκιμάζεται οικονομικά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία τουλάχιστον η Πολιτεία οφείλει να δείξει έμπρακτα ευαισθησία στα ζητήματα υγείας των πολιτών και να αποδείξει ότι το κοινό συμφέρον πρέπει να είναι πάνω από το χρηματικό κέρδος των επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αρκούν οι δωρεές και χορηγίες για να αποδείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία και ευθύνη.

Η δημοτική αρχή είναι απαραίτητο να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες όπως:
  1. Να απαιτήσει από την Κεντρική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την επαναλειτουργία και on line ενημέρωση των συνδημοτών μας για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον Σταθμό Μέτρησης στο Κορδελιό.
  2. Να ζητήσει τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη υγεία των συνδημοτών μας για αναπνευστικά, καρδιολογικά και θρομβοεμβολικά νοσήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης να ανακοινωθούν σε ανοιχτή ημερίδα που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό.
  3. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προβαίνει σε συνεχή ενημέρωση των δημοτών, μέσω των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πάνω από τα επιτρεπτά.
  4. Να θεσπίσει κατάλληλο όργανο – επιτροπή το οποίο σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να προβαίνει σε αυτοψίες τις βραδινές ώρες στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ όταν παρουσιάζονται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας από εκεί.
Τέλος ζητούμε από το Δήμο μας, να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα μαζί με τα θέματα Παιδείας και τα ζητήματα της περιβαλλοντικής πολιτικής. Βασική επιδίωξη θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η αύξηση του πράσινου και των ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων. Η μόνη ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτό στον Δήμο μας είναι η διεκδίκηση της παραχώρησης των μοναδικών μεγάλων δημόσιων χώρων, που είναι τα στρατόπεδα της περιοχής, και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και άθλησης. Αυτό θα είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου.

(*) (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=GFJ1ricni7Q%3d&tabid=490&language=el-GR)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.