Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού / Παράξενο Φρούτο (Video)


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.Παράξενο Φρούτο
«Strange Fruit»Το «Παράξενο Φρούτο» είναι ένα μικρού μήκους animation των Shimi Asresay και Hili Noy από την Ιερουσαλήμ.Η ήσυχη καθημερινότητα ενός πατέρα και του γιου του διαταράσσεται από την παρουσία ενός άγνωστου αγοριού που έχει διαφορετικό χρώμα.Μια αλληγορική ταινία για τον ρατσισμό ως επίκτητη πολιτιστική επιδημία. Μέσα από την μικρού μήκους ταινία αναδεικνύεται το ζήτημα της προσωπικής συνείδησης σε σχέση με την εκπαίδευση που λαμβάνει το άτομο από την οικογένεια και το περιβάλλον.Μπορούμε πραγματικά να υποστηρίζουμε τις πεποιθήσεις μας, όταν στην ουσία αυτό που πιστεύουμε έχει υπαγορευτεί σε εμάς. Στην ταινία παρουσιάζεται η ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να γίνει ρατσιστής και ξενοφοβικός, αλλά και η ευκολία με την οποία ο ίδιος μπορεί να γίνει «ξένος» και «άλλος».
Δημοσιεύτηκε από Filmaki GR στις Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.