“Το κόκκινο ποτάμι” - Βιβλιοπαρουσίαση στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

“Το κόκκινο ποτάμι” θα «πλημμυρίσει» το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου

Μεγάλη εκδήλωση στο πλαίσιο της παρουσίασης του Βιβλίου διοργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

«Το κόκκινο ποτάμι» του Στρατιωτικού Ακόλουθου- Διπλωμάτη, Ιστορικού ερευνητή, Νομικού και Συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη θα «πλημμυρίσει» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στις 19.00, το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

Τη βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου με την Αντιδημαρχία Παιδείας -Δια Βίου Μάθησης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, και τις Εκδόσεις «ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ» στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξουν πολλές ζωντανές συνδέσεις μέσω skype τόσο με τον διάσημο σκηνοθέτη της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς Μανούσο Μανουσάκη, όσο και με τους πρωταγωνιστές και τους ηθοποιούς:
Ιωάννη Παπαζήση (Μίλτος)
Αναστασία Παντούση (Ιφιγένεια)
Τάκη Βαμβακίδη (Γιώργος Παυλίδης)
Στέφανο Κυριακίδη (Θεόκλητος Μητροπολίτης Αμισού)

«Το κόκκινο ποτάμι» είναι ιστορικό πολιτικό μυθιστόρημα το οποίο μεταφέρει στους τηλεθεατές το ιστορικό δράμα των Ποντίων, την τραγωδία, τις διώξεις και την γενοκτονία που υπέστη από το 1908 έως το 1925 ο Ποντιακός Ελληνισμός και γενικότερα ο Ελληνισμός της Ανατολής.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης κρατά σε περιπετειώδη εγρήγορση τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, εμπλουτίζοντας την πλοκή του βιβλίου του με συναρπαστικούς ήρωες, με διαδοχικά ιστορικά ντοκουμέντα, με πολεμικά γεγονότα, πολιτικές προσωπικότητες, γεωγραφικές ανακατατάξεις, διατηρώντας όμως κορυφαίο πρωταγωνιστή όλων...τον έρωτα, ο οποίος ξέρει να γράφει τα δικά του μοτίβα όταν η ιστορία μπλέκεται στη ζωή και καθορίζει το πεπρωμένο των ανθρώπων!

Επισημαίνεται ότι το «ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ», είναι ένα βιβλίο ποταμός αποκλειστικών ιστορικών πληροφοριών γιατί δεν στηρίζεται μόνον στην καταγραφή σπάνιων προσωπικών μαρτυριών αλλά κυρίως στην πολυετή και ενδελεχή έρευνα στα διπλωματικά αρχεία και σε ιστορικές πηγές που πραγματοποίησε επί χρόνια ο συγγραφέας ο οποίος υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Μαδρίτη.

Και με «όπλα» του, το πλούσιο λεξιλόγιο του, την έμπειρη και αγωνιώδη γλαφυρή γραφή του και με την γνωστή δεξιοτεχνική δραματική του πέννα, παρέδωσε στους αναγνώστες του ένα μυθιστόρημα θησαυρό γεμάτο με ανατριχιαστικές εικόνες, πολιτικές πληροφορίες, μνήμες προγονικές και συναισθήματα συγκίνησης, αγανάκτησης, θυμού και προβληματισμού.

Σύμφωνα με τον Συγγραφέα το «Κόκκινο ποτάμι» πρωτοεκδόθηκε το 1998 και επανεκδόθηκε 8 φορές. Φέτος η μεταφορά του βιβλίου στην τηλεόραση είναι μία από τις ακριβότερες ιστορικές τηλεοπτικές παραγωγές. Η κινηματογραφική υπερπαραγωγή του διάσημου σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών Μανούσου Μανουσάκη μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα, μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, καθιστώντας παράλληλα την μνήμη της γενοκτονίας ζωντανή και τον αγώνα για την αναγνώριση της διαρκή...σε μια χρονιά ορόσημο από την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

●Χαιρετισμοί
Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός
Αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου
Αντιδήμαρχος Παιδείας -Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρης Νικολαίδης
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου

●Ομιλητές

-Παναγιώτης Σελβιαρίδης: Καθηγητής Νευροχειρουργικής Α.Π.Θ
-Κυριάκος Χατζηκυριακίδης: Επ. Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.
-Κατάθεση Ψυχής από την εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα του Ποντιακού Ελληνισμού
κ. Άννα Θεοφυλάκτου
- Παρέμβαση -σύνδεση skype με τον Σκηνοθέτη κ. Μανούσο Μανουσάκη
- Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι πρωταγωνιστές και οι ηθοποιοί της σειράς:
Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης, Στέφανος Κυριακίδης .
-Συντονισμός - Παρουσίαση : Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας
-Τραγούδι των τίτλων της σειράς: Κλειώ Χρηστίδου της Μουσικής Σχολής «Εν Αρμονία»
-Εικαστική έκθεση"Προσφυγιά η πληγή των λαών", Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».

-Συμμετέχει ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού.
Το χορευτικό συνοδεύουν :Γιάννης Λαζαρίδης Νταούλι , Κώστας Σωπιάδης Λύρα, Γιώτα Παπαδοπούλου Τραγούδι, Πάρης Ελευθεριάδης:Λύρα

Ποντιακά κεράσματα για όλους!

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ζαχαροπλαστεία «ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ», « ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ» ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ».


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.