Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού
«Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών υποχρέωση και καθήκον όλων μας»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, o Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ανεβάζει το δεύτερο spot στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα social media, στέλνοντας προς όλους το μήνυμα αλλά και την υπενθύμιση ότι η προστασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας!
Όπως είναι γνωστό η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1989, με στόχο να υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα α) την υποχρέωσή της ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σ' ένα κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, με ίσες ευκαιρίες για όλους και β) να τηρούνται απ' όλους τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών στην ζωή, την ανάπτυξη, την παιδεία, την εξάλειψη της βίας, την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, της παιδικής κακοποίησης και της ακραίας φτώχειας.
Στη χώρα μας η Σύμβαση κυρώθηκε με το Νόμο 2101/1992 και κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία.
Αναγνωρίζει ότι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις έχουν δικαιώματα όπως και οι ενήλικες ΚΑΙ ότι εξαιτίας της φύσης τους, έχουν και επιπλέον δικαιώματα, καθώς χρειάζονται ειδική φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.
Αναφορικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός δήλωσε
« Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μέρα αφύπνισης, για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να έρθουν στη ζωή. Για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν μακριά από τη βία και τη φτώχεια. Για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε έναν κόσμο που σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Για τα παιδιά που δεν έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην γνώση. Για τα παιδιά που δεν έχουν το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και χώρου για να παίξουν. Για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να μάθουν τι είναι καλό για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να περάσουν χρόνο με τους γονείς τους. Για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να ζήσουν με την αθωότητα και την ανεμελιά που επιτάσσει η ηλικία τους. Για τα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν σε μία κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα. Για τα παιδιά που πνίγονται στις θάλασσες και χάνουν τη ζωή τους σε ατέλειωτες πορείες για να ζήσουν σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό. Αυτά περιλαμβάνει ο δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού που εμείς οι μεγάλοι δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε αιώνες τώρα. Οφείλουμε όμως να προσπαθούμε ακούραστα και ακατάπαυστα να έχουμε στο νου μας το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».
«Όχι μόνο μία μέρα το χρόνο αλλά όλες τις μέρες του χρόνου πρέπει να είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Στα παιδιά που γεμίζουν, ομορφαίνουν και δίνουν νόημα στη ζωή όλων μας. Εύχομαι και ελπίζω το ολιγόλεπτο spot μας, να θυμίσει και να παρακινήσει όλους εμάς, τους μεγαλύτερους, να μάθουμε και να τηρήσουμε τα δικαιώματα τους . Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου, τονίζοντας ότι εάν πραγματικά θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, ας σεβαστούμε τα παιδιά. Τα παιδιά του σήμερα είναι η ελπίδα του αύριο και το αύριο στα χέρια τους, που δικαιωματικά τους ανήκει. Τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ας τα βοηθήσουμε.
Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:
"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, .χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του". Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.
Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού
- Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
- Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
- Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
- Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
- Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
- Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
- Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
- Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
- Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
- Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.
(Πηγή UNICEF)
Δείτε το βίντεο :
Δεν υπάρχουν σχόλια