Διαδικτυακή εκδήλωση "Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες"


Το εργαστήριο Οικολογίας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση "Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες" την Πέμπτη 1 Απριλίου και ώρα 18:00 -20:00.
  • Τι γνωρίζουμε για τη θήρευση και βρώση άγριων ζωικών ειδών όπως οι νυχτερίδες, οι καρχαρίες και οι παγκολίνοι;
  • Η εντατική εμπορευματοποίηση ειδών που αποτελούν παραδοσιακά πιάτα σε διάφορες κοινωνίες ανά τον κόσμο σχετίζεται με την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών;
  • Η επιστήμη της Εθνοβιολογίας μπορεί να βοηθήσει μαζί με τις επιστήμες της Επιδημιολογίας, της Ανοσολογίας και της Οικολογίας στη διερεύνηση των σύνθετων παραγόντων που οδηγούν σε νέες μολυσματικές ασθένειες και στην σχέση τους με την διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας;
Οι φοιτητές του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών που παρακολούθησαν το μάθημα «Πολιτισμική Οικολογία» και το μάθημα «Προέλευση και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών»  απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα με εργασίες που εμβαθύνουν στους λόγους που η κατανάλωση διάφορων «εξωτικών» πιάτων έχει επηρεάσει την κατάσταση διατήρησης συγκεκριμένων ειδών. 

Η αξιοποίηση πληθώρας ζωικών ειδών ανά τον κόσμο θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού που συνεχίζουν να μαστίζουν πολλές περιοχές παρά τους διεθνείς στόχους για καταπολέμησή τους. 

Τα άγρια ζώα έχουν αποτελέσει ιστορικά μοναδική και αναντικατάστατη πηγή πρωτεϊνών και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τοπικές διατροφικές πρακτικές, παραδόσεις και τελετουργίες. Όμως η σύγχρονη εμπορευματοποίηση τέτοιων ειδών σχετίζεται με την ανάδυση ασθενειών, απειλές εξαφάνισης ειδών και δημιουργεί νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες για την διαχείρισή τους. 

Θα μιλήσουν οι φοιτητές/τριες: Αικατερίνη Καλούτσα (θαλασσοψιτακοί), Βασιλική Σαπουντζή (λεμούριοι), Ταξιάρχης Δανέλης (καρχαρίες), Κατερίνα Κλάδου (νυχτερίδες), Λαέρτης-Βασίλειος Μπέχλης (καμήλες), Ελένη Κωνσταντινίδου (παγκολίνοι), Μάξιμος-Γεώργιος Παντελιδάκης-Χατζόπουλος (καφές από κόπρανα μοσχογαλής), Άρτεμις Ταλιούρα (γύπες), Θοδωρής Γιωννάς-Μασσέλος (κάμπιες mopane), Ευτυχία Συμεωνίδου (χαρακτηριστικά των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών) και Κατερίνα Κηροποιού (νυχτερίδες και μολυσματικές ασθένειες. Συνδέονται τελικά;). Συντονίζει η Καλλιόπη Στάρα.

Σύνδεσμος εκδήλωσης https://youtu.be/1uJ-HTKpeSk

Συνοδευτικό υλικό: Η εργασία "Θα το φας και θα σε φάει. Από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες" σε pdf 


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.