«Μητέρες;» online Θεατρικές φωνές από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης


«Διαδικτυακή σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης 2021»

Την Πέμπτη 15 Απριλίου από τις 21.00 διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους η παράσταση  από τους Angelus Novus στην ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης www.e-thessalonikiculture.gr. 

Κάτω από τον γενικό τίτλο της παράστασης Μητέρες; φιλοξενούνται τρία «άγρια» λαϊκά παραμύθια από την ελληνική παράδοση: «Η Μαύρη Όρνιθα», από τη Μικρά Ασία, « Ο Τσυρόγλες», από τη Σκύρο, «Ο Καημός», από τη Σκιάθο. Καθένα από αυτά πραγματεύεται, με τον δικό του θαυμαστό τρόπο, τη σχέση μάνας-παιδιού, που εδώ ξεφεύγει από τα συνηθισμένα βολικά σχήματα. 

Στη «Μαύρη Όρνιθα», μια Μάνα πασχίζει με χίλιους τρόπους να «χαλάσει» τα παιδιά της για να χαρεί τον παράνομο έρωτά της. 

Στον «Τσυρόγλε», μια Μάνα από τον τάφο της νοιάζεται και συμβουλεύει την κόρη της που τη δολοφόνησε. 

Στον «Καημό» μια Μάνα παραδίδει τα νεογέννητα παιδιά της στο δικό της βάσανο, τον καημό που τα τρώει και δεν «τρώει» την ίδια όσο δεν τον ομολογεί. 

Κοντά στις τρεις μητέρες-πρωταγωνίστριες των τριών παραμυθιών κινούνται κι άλλες, που εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους (μητριά, πεθερά, χαροκαμένη μάνα…), πολλαπλασιάζοντας το ερωτηματικό του τίτλου της παράστασης «Μητέρες;», μια που οι περισσότερες παρεκκλίνουν από το συμβατικό μοντέλο της μάνας. 

Ας δούμε, λοιπόν, αν μπορούμε εμείς σήμερα να αποφασίσουμε για τον ρόλο της Μητέρας, για τις «υποδειγματικές» πράξεις που θα τον συνιστούσαν και για τις παραβάσεις-παραβιάσεις που θα τον έβαζαν σε κίνδυνο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δαμιανός Κωνσταντινίδης 
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Αφρούλη Μπέρσου 
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ – ΜΑΣΚΕΣ Απόστολος Αποστολίδης 
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ Στράτος Κουτράκης 
ΒΟΗΘΟΙ ΦΩΤΙΣΤΗ Θένια Βερικούκη, Γιώργος Γκρίνιας 
ΕΡΜΗΝΕΙΑ Ιωάννα Μαμακούκα 
ΕΡΜΗΝΕΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ – ΠΙΑΝΟ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.