Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού


Αυτό το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί ένα Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, 
στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού Ποταμού. Πρόκειται για μία δράση που πραγματοποιεί η iSea σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για την καταγραφή  φυτών και ζώων που υπάρχουν στην περιοχή. 

Το πάρκο αποτελεί έναν θησαυρό για το περιβάλλον καθώς φιλοξενεί εκατοντάδες είδη, κάποια από αυτά σπάνια και προστατευόμενα.

Πριν από το Βioblitz θα πραγματοποιηθεί και μια διαδικτυακή εκδήλωση/webinar στην οποία ο κόσμος θα ενημερωθεί για την τοπική βιοποικιλότητα και πως να την παρατηρεί, για τις πιέσεις που δέχεται η περιοχή, για την επιστήμη των πολιτών, το iNaturalist Greece καθώς και για τη διεξαγωγή του Bioblitz.

  • Η αξία των υγροτόπων και των παράκτιων περιοχών - Διονύσιος Λατινόπουλος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης 
  • Πιέσεις στον Θερμαΐκό κόλπο - Αναστασία Χαρίτου Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea 
  • Γνωριμία με το iNaturalistGR και το Bioblitz Δήμητρα Κατσάδα Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea 
  • «Παρακολουθώντας» τη Φύση...  - Λυδία Αλβανού Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου 
  • Αναζητώντας τον λαγόγυρο -  Δήμητρα – Λήδα Ράμμου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Βιολογίας 
  • Πολύχρωμα φτερά στον υγρότοπο του Γαλλικού ποταμού - Εύα Κατράνα Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου 
  • Νυχτερίδες: Οι παρεξηγημένες φίλες μας - Ιωάννα Σαλβαρίνα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Βιολογίας Παναγιώτης Γεωργιακάκης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 
  • Μεγάλα θηλαστικά στο Εθνικό Πάρκο - Γιώργος Θεοδωρίδης Καλλιστώ 
  • VisitGreekNature, η νέα ιστοσελίδα ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας - Μαρία Κατσακιώρη & Λένα Χατζηιορδάνου Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων 

Ο κύριος σκοπός των εκδηλώσεων είναι η διάδοση της επιστήμης των πολιτών, η εξοικείωση με τη χρήση της εφαρμογής iNaturalist και τη συμμετοχή σε Bioblitz, και φυσικά η αύξηση του ενδιαφέροντος και ευαισθητοποίησης του κόσμου αναφορικά με τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Βρείτε το Πρότζεκ καταγραφής βιοποικιλότητας για το Bioblitz εδώ.

Τι είναι τα Bioblitz;

Τα Bioblitz είναι εκδηλώσεις μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης των ειδών μιας περιοχής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φωτογραφήσουν όσο περισσότερους οργανισμούς μπορούν για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και να τους αναρτήσουν στην εφαρμογή του iNaturalist. Έτσι, χάρη στα Βioblitz έχουμε την ευκαιρία να «φωτογραφίσουμε» τη βιοποικιλότητα που υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο μέρος!

Πληροφορίες εκδηλώσεων

Το «Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού»  διοργανώνεται στο πλαίσιο του “Mediterranean Action Day 2021” του MIO-ECSDE με θέμα “Ocean Literacy for All Mediterranean People: The Ocean We Need for the Future We Want”, υποστηριζόμενο από το EU LIFE Programme (επιχορηγήσεις λειτουργίας για ΜΚΟ)

Δηλώστε συμμετοχή στη δράση εδώ: https://bit.ly/3mqqpXZ

Σημείο εκκίνησης στις εκβολές Γαλλικού (40.631246, 22.846434).

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 - Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση. Μάθετε για την τοπική βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα, για τις πιέσεις που δέχεται η ευρήτερη περιοχή, για το iNaturalist Greece καθώς και για το ίδιο το Bioblitz.

Βρείτε την ατζέντα εδώ: https://bit.ly/3FmwKwb

Συνδεθείτε μαζί μας μέσω Zoom εδώ: https://bit.ly/3AaJEcX

Για την μετακίνησή σας το Σάββατο θα υπάρχει λεωφορείο στην Θεσσαλονίκη στην Καμάρα (40.632072, 22.951680) όπου θα αναχωρήσει στις 9:15, θα πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση στάση στην Κεντρική Πλατεία Καλοχωρίου (40.642002, 22.856201), από όπου θα αναχωρήσει ξανά στις 9:45 για το σημείο εκκίνησης. Η επιστροφή των εθελοντών θα γίνει στη 13:15 με προορισμό την Κεντρική Πλατεία Καλοχωρίου και την Καμάρα.

Η μεταφορά θα είναι δωρεάν!

Για τη δράση θα χρειαστεί: να κατεβάσετε δωρεάν και να εγγραφείτε στο iNaturalist, να έχετε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή ή κινητό με κάμερα, να εξοπλιστείτε με καλή διάθεση!

Βρείτε το Πρότζεκ καταγραφής βιοποικιλότητας του Bioblitz στο iNaturalistGR: https://bit.ly/39ZQx64

Μάθετε περισσότερα για τη δράση εδώ: https://bit.ly/2WGdZ5q


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.