Δήμος Παύλου Μελά: Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων


Οι ποντιακοί σύλλογοι «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού) τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), με τη συνδιοργάνωση εκδήλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης της Άνω Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 16 Μαΐου και με ώρα προσέλευσης 20.00.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και την κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τους τρεις Προέδρους των ποντιακών συλλόγων Αλέξανδρο Εμεινίδη, Κώστα Παπαδόπουλο, Πόπη Πολυματίδου και την Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Ευκαρπίας Ουσάκ, Σοφία Τσολοζίδου, θα ακολουθήσει τιμητική βράβευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρίου Βαρνάβα, από τους τρεις ποντιακούς συλλόγους και τον Δήμο Παύλου Μελά, για το κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ποιμαντικό του έργο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ιστορική αναδρομή από τον Θεοδόσιο Κυριακίδη

Θα παρουσιαστεί Ιστορική αναδρομή από τον Θεοδόσιο Κυριακίδη, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Westfalische-Wilhelms Universität Münster στην Γερμανία και στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης στην Ιταλία. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη και έχει παρακολουθήσει το Διεθνές Πρόγραμμα για τη Γενοκτονία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Παλαιογραφίας και κατέχει δίπλωμα εξειδίκευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Απόκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Τομέα της Ιστορικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά και διαβάζει γαλλικά. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει υποτροφίες και διακρίσεις από ιδρύματα της Ελλάδας της Αμερικής και της Ιταλίας. Έχει συγγράψει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό.

Μουσική αναφορά

Θα ακολουθήσει μουσική αναφορά με υπεύθυνο τον Φάνη Κουρουκλίδη.

Συμμετέχουν

Σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας «ΑΠΟΛΛΩΝ» – παράρτημα του συλλόγου Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης

Φωνές: Μπάμπης Ιωακειμίδης, Στάθης Παυλίδης, Κώστας Τσακλίδης

Λύρες: Φάνης Κουρουκλίδης, Ραφαήλ Αλεξανδρίδης, Σωκράτης Τσαπανίδης, Κώστας Φουλίδης, Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουκλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Πλήκτρα: Αθανάσιος Σωτηριάδης

Κιθάρα, Λάουτο: Ιωάννης Πούλιος

Κρουστά: Ιωάννης Πεχλιβανίδης

Ποντιακό νταούλι: Γιώργος Κορτσινίδης, Δημήτρης Μητρούλης, Τάσος Ξανθόπουλος, Στάθης Κεμεντζετζίδης

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Πορεία μνήμης – Λαμπαδηφορία, για να τιμηθούν οι 353.000 ψυχές, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης, μέσα από την οδό Μακρυγιάννη και άλλους δρόμους της Άνω Ηλιούπολης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Ελένη Χαριτωνίδου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2313 302834, 835, 936, 825

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.