Τριήμερο εκδηλώσεων στην Καρδία, για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του 1922


Ο Δήμος Θέρμης σε συνεργασία με το κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την κοινότητα Καρδίας και το πολιτιστικό κέντρο «Ευμένης», προγραμματίζουν τριήμερες εκδηλώσεις.

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία της κοινότητας Καρδίας του δήμου Θέρμης. Πριν από έναν αιώνα, ο οικισμός της Καρδίας, κατοικείτο από μουσουλμάνους Γιουρούκους . Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι πήγαν στην Τουρκία και στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από το Πλαγιάρι της Καλλίπολης και το Τσεσνεΐρ της Προύσας.

Οι εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Καρδίας, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 1 Ιουλίου, στις 19.00. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Παρασκευή 1 Ιουλίου 
19.00 Έναρξη 
19.15 Iστορικό δρώμενο 
20.00 Παραδοσιακά τραγούδια 
20.30 Χορευτικά Συγκροτήματα 

Σάββατο 2 Ιουλίου 
20.00 Έναρξη 
20.15 Iστορική αφήγηση με προβολή φωτογραφιών  & ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Από το Πλαγιάρι της Ανατολικής Θράκης, στο Πλαγιάρι και την Καρδία του Δήμου Θέρμης»
20.30 Χαιρετισμοί επισήμων 
20.45 Συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών από την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο,  με το σχήμα του Δρόσου Κουτσοκώστα 

Κυριακή 3 Ιουλίου 
07.00 Θεία Λειτουργία & επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καρδία 
11.30 Εγκαίνια του πάρκου φυτοποικιλότητας Καρδίας από τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο 
20.00 Συναυλία του χορωδιακού εργαστηρίου του Ι. Ν. της Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας. 

Όλο το τριήμερο θα λειτουργούν εκθέσεις: •Στο πνευματικό κέντρο του Ι. Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου: έκθεση αγιογραφίας με Αγίους από Θράκη, Μικρά Ασία , Καππαδοκία και Πόντο. •Στο πολιτιστικό κέντρο «Ευμένης»: έκθεση με παλιές φωτογραφίες της Καρδίας και λαογραφική έκθεση με αντικείμενα των πρώτων προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.