Σπάνιας ομορφιάς φωτογραφική έκθεση για την Αυτοφυή Ορχιδέα στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου


Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών για την Κλιματική Κρίση, θα πραγματοποιηθεί μια σπάνιας ομορφιάς φωτογραφική έκθεση στον Δήμο Κορδελιού -Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου, η οποία έχει ως θέμα ένα -μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά -φυτό, , που ευδοκιμεί στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας Μαγνησίας και σήμερα κινδυνεύει από εξαφάνιση εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Έκθεση ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες για τους κινδύνους που απειλούν τη Βιοποικιλότητα και θέτει προς συζήτηση και προβληματισμό τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής, σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους.

«Προσκαλούμε τους δημότες μας, να επισκεφθούν αυτήν την σπάνια Έκθεση φωτογραφίας, που θα φιλοξενήσουμε στο Δήμο μας, και η οποία αναδεικνύει το μέγεθος των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στην φύση και πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ανθρώπων στην διάσωση των αυτοφυών φυτών της άγριας χλωρίδας της χώρας μας» δήλωσε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος - Πρασίνου κ. Ολγα Αθανασιάδου Νέδου, συγχαίροντας τους διοργανωτές για τον αγώνα που κάνουν σε όλη την Ελλάδα για την διάσωση της άγριας ορχιδέας.

Η κινητή έκθεση φωτογραφίας, οργανώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, στην Κερασιά Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Δράσης 5 με τίτλο:
«Διάχυση αποτελεσμάτων στην κοινωνία: Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους», εντάσσεται στο έργο "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ - Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων" και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Το έργο υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια" (Συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.

Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας, συνεργάτης του Έργου «Κάρλα- Κλίμα, Γη, Ύδωρ» και εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Οικονομίδης ο οποίος θα παραβρίσκεται στο χώρο, καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης, επισημαίνει ότι « η άγρια Ορχιδέα είναι ένα σπάνιο, μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό, που ευδοκιμεί στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας και αποτελεί πόλο έλξης, μελέτης και έρευνας επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται την περιοχή, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης, που το φυτό αυτό βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία».

Ο Σύλλογος Κερασιάς επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικό έργο, αναδεικνύοντας την Κερασιά και το Β. Πήλιο, ως έναν μαγικό πανευρωπαϊκό προορισμό για τους λάτρεις της άγριας ορχιδέας, που ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να δουν από κοντά τα σπάνια αυτά φυτά και όλα τα στελέχη του Φορέα έχουν απόλυτη προσήλωση στη γνώση και στη μεταδοτικότητα των μηνυμάτων προς την κοινωνία, που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία της Βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το έργο "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ¨ έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, δείχνοντας με αυτό το τρόπο έμπρακτα την ευαισθησία του Ταμείου, για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστή Εταίρου «Δράση και Ενέργεια» κ. Ευάγγελος Θέος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερασιάς κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου, «το κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά και τις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο του Έργου θα ενημερωθούν άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές), αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.
 
Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της Θεσσαλίας (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από πολίτες, περιβαλλοντικές ομάδες και σχολεία της Α/βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης και θα φιλοξενηθεί στο Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας (Παλιά Κοιμητήρια Ελευθερίου Κορδελιού), μετά από παραχώρηση από την ΔΗΚΕΚΕ, από Δευτέρα 17/10/2022 έως Παρασκευή 21/10/2022, ώρες: 15:00 έως 20:00.

Facebook: https://www.facebook.com/karlaclimachange
Instagram: https://www.instagram.com/karlaclimachange/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCTsWmn-g7tfClUtI-Ljlfdw

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.