Προβολή βραβευμένων ταινιών στην αίθουσα Σταύρος Τορνές


Μετά τη ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προβολές της στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με μια επιλογή από τις ελληνικές και ξένες ταινίες που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες το 2021 και ψηφίστηκαν ως οι κορυφαίες της χρονιάς από τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος (8-11 Δεκεμβρίου 2022) θα προβληθούν οκτώ ταινίες που έχουν τιμηθεί με κορυφαίες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνολικά, οι ταινίες του αφιερώματος έχουν αποσπάσει έξι Βραβεία Όσκαρ, έξι Βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δύο Χρυσές Άρκτους στην Μπερλινάλε, Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, καθώς και το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες.

Την τελευταία ημέρα του αφιερώματος, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ανάμεσα στις προβολές των δύο ελληνικών ταινιών του αφιερώματος, Daniel ’16 και Digger, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας έκδοσης της ΠΕΚΚ, με τίτλο Ελληνική Κριτική & Ελληνικός Κινηματογράφος (Τόμος Α: 1925-1975). 

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό οι: Βασίλης Κεχαγιάς (πρόεδρος ΠΕΚΚ), Δημοσθένης Ξιφιλίνος (Γενικός Γραμματέας ΠΕΚΚ), Χρήστος Σκυλλάκος (επιμελητής-υπεύθυνος της έκδοσης) και Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (σκηνοθέτης του Daniel ’16 και Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ). 

Το αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες της ΠΕΚΚ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθούν οι οκτώ ταινίες που θα έχει την ευκαιρία απολαύσει στη μεγάλη οθόνη το κοινό της Θεσσαλονίκης:
  • Το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που απέσπασε 5 βραβεία στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα οποία και τον Αργυρό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.
  • Το Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  • Η χώρα των νομάδων της Κλόι Ζάο, που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και σάρωσε στα Όσκαρ του 2021, κατακτώντας τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.
  • Ο πατέρας, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φλοριάν Ζελέρ, που απέσπασε έξι οσκαρικές υποψηφιότητες το 2021, κερδίζοντας το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, καθώς και το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Άντονι Χόπκινς.
  • Η ταινία Άσπρο πάτο του Τόμας Βίντερμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν, η οποία κατέκτησε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας το 2021.
  • Η ταινία Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό του Ράντου Ζούντε, η οποία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2021.
  • H ταινία Δεν υπάρχει κακό, βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2020, του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση από το ιρανικό καθεστώς.
  • Η ταινία Bacurau του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2019.
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Σε συνεργασία με την ΠΕΚΚ
---
Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 8/12
19:00 Bacurau
21:30: Άσπρο πάτο

Παρασκευή 9/12
19:00: Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό
21:30: Η χώρα των νομάδων

Σάββατο 10/12
18:45: Δεν υπάρχει κακό
21:30: Ο πατέρας

Κυριακή 11/12
18:45: Daniel ’16
21:30: Digger

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του Europa Cinemas.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.