2o Διεθνές Φεστιβάλ «Video Art Projects» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης


Με επίκεντρο τις εικαστικές μορφές του βίντεο, η Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης διοργανώνει για 2η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ με τίτλο « Video Art Projects» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Ο τόπος». Ο τόπος φυσικός και πνευματικός, απασχολεί τους καλλιτέχνες διαχρονικά. Ο τόπος που καθορίζει συμπεριφορές, αναπτύσσει ικανότητες, δημιουργεί σχέσεις.
Το 2ο Video Art Projects θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης (Βας. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη) από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου 2023 και ώρες: 12:00 -20:00.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και από 26 χώρες του εξωτερικού και θα παρουσιαστούν έργα βραβευμένα σε σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ανάμεσα τους ιστορικές μορφές, όπως ο Kirk Tougas, εμβληματική μορφή του πειραματικού κινηματογράφου και του βίντεο στον Καναδά και ιδρυτής του Pacific Cinematheque στο Βανκούβερ, ο Αυστραλός νευροεπιστήμονας, ακαδημαϊκός, ποιητής και καλλιτέχνης των νέων μέσων Ian Gibbins (διεθνώς αναγνωρισμένος τόσο για το επιστημονικό όσο και για το πολύπλευρο καλλιτεχνικό του έργο), ο πολυβραβευμένος Ιάπωνας καλλιτέχνης και καθηγητής Hiroya Sakurai, ενώ μια διάσημη μορφή του σύγχρονου χορού, ο Wim Vandekeybus, συμμετέχει ως παραγωγός σε Βελγικό έργο videodance που σκηνοθετεί ο Pieter Desmet.
To πρόγραμμα του 2ου Video Art Projects περιλαμβάνει:
 Παρουσίαση ξένων καλλιτεχνών μέσα από το πανόραμα με τίτλο Around the world, που αποτελεί μια εικαστική περιπλάνηση στον κόσμο με έργα από την Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Ινδία, Ιράν, Μεξικό, Βραζιλία, Καναδά, Μαρόκο/Γαλλία, Κορέα/Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία, Κίνα και Κονγκό. Στην ενότητα Contrast 2 παρουσιάζεται ο Γερμανός καλλιτέχνης Wolfrgang Oelze.
 Παρουσίαση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως o Γιάννης Παππάς (που ζει στο Βερολίνο και είναι ανάμεσα στους 5 καλλιτέχνες της performance παγκοσμίως που επέλεξε να παρουσιάσει η Marina Abramovic στο WePresent), ο Αντώνης Βολανάκης, η πολυβραβευμένη Φένια Κωτσοπούλου, η Κατερίνα Κατσιφαράκη, η Φανή Σοφολόγη και πολλοί άλλοι, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί ακαδημαϊκοί.
 ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:
• Future memories: ψηφιακός κόσμος: τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακό μέλλον. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Νορβηγία, Βέλγιο, Αυστρία, Καναδά και Ελλάδα, με έργα που έχουν εκτεθεί ή βραβευθεί σε σημαντικές διοργανώσεις όπως στην Ars Electronica (Αυστρία) ή στη νεοσύστατη Μπιενάλε Τεχνητής Νοημοσύνης της Λατινικής Αμερικής (BILIA) στο Μεξικό.
• Παρουσίαση από τον Mario Gutiérrez Cru, καλλιτεχνικό διευθυντή του Ισπανικού φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών PROYECTOR με έδρα τη Μαδρίτη, μιας ειδικής προ-επιλογής από την επερχόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ, που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2023 στη Μαδρίτη. Συμμετέχουν 11 καλλιτέχνες από: Ταϊβάν, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Αργεντινή.
• Video Art Μηδέν από την Καλαμάτα, με τη συμμετοχή σχολών καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών της Ελλάδας.
 Φοιτητικό Αφιέρωμα:
Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στους νέους καλλιτέχνες και ειδικά στη φοιτητική δημιουργία, παρουσιάζοντας έργα από περισσότερους από 170 φοιτητές και φοιτητικές ομάδες, δίνοντας βήμα στη νέα γενιά καλλιτεχνών, και αναδεικνύοντας το έργο των σχολών καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών στην Ελλάδα.
 Παρουσιάσεις και workshop από Έλληνες και ξένους δημιουργούς και θεωρητικούς :
• Mario Gutiérrez Cru Artistic director, PROYECTOR Plataforma de Videoarte
• Wolfgang Oelze, Video artist
• Δρ. Γρηγόριος Βλασσάς Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Παραγωγή Βίντεο Οπτικοακουστικά Μέσα & Κινούμενα Γραφικά»
• Αντώνης Βολανάκης Εικαστικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Βασίλειος Παπαϊωάννου Video artist, Assistant Professor at the Cathy Hughes School of Communications, Department of Media, Journalism, and Film at Howard University, Washington, DC
• Μάνθος Σαντοριναίος, Καλλιτέχνης – ερευνητής Νέων μέσων
• Καθηγητής ΑΣΚΤ (2000 – 2021), Διευθυντής του FournosLab, Ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ
• Δρ. Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Διεύθυνση Video Art Projects:
Γιώργος Κατσάγγελος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Μέσων Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ Α.Π.Θ.
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια:
Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου 2023
Ωράριο: 12:00 -20:00 (οι ενότητες κάθε ημέρας θα παίζουν σε συνεχή επανάληψη)
Είσοδος ελεύθερη


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.