«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» Δ. Ωραιοκάστρου - «Καλούσεια»: Εκδήλωση στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή, Νίκου Καλούση


Τον σπουδαίο Πόντιο χορευτή, Νίκο Καλούση, τιμά ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου καλλιτέχνη διοργανώνει τα «Καλούσεια 2023», θεσμοθετώντας την εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023, στις 21.00, στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Οδ. Ελύτη 19, Ωραιόκαστρο) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Νίκος Καλούσης ήταν ο καλύτερος Πόντιος χορευτής της πρώτης γενιάς προσφύγων που ήρθαν από τον Πόντο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κορυφαίος χορευτής μύησε στον ποντιακό χορό τους νέους του Ωραιοκάστρου και τους δίδαξε με αγάπη την τέχνη του χορού των προγόνων τους.

Στα φετινά «Καλούσεια 2023» ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά δύο μεγάλους λυράρηδες, τον Παναγιώτη Ασλανίδη και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, -αμφότεροι κάτοικοι Ωραιοκάστρου, άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής της πρώτης γενιάς προσφύγων-, σε μία σύνθετη μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία θα πλαισιωθεί από ζωντανή αφήγηση, προβολές βίντεο, από ζωντανή ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα, σε μία ιστορική αναδρομή στη ζωή και την μουσική τους πορεία, η οποία διαμόρφωσε την ποντιακή μουσική όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Στα «Καλούσεια 2023» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Δημήτρης Τεπερεκίδης, Κώστας Ζώης, Ανέστης Σαχινίδης.
Αφηγήτρια: Αγγελική Παμπουκίδου
Χορευτικά συγκροτήματα: Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (Ε.Π.Ω.Φ.), Σύλλογος Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής»

Σκηνοθετική επιμέλεια-κείμενα, video: Πάνος Μπουντούρογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος για το κοινό στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.