Πλούσιο θεατρικό φθινόπωρο στο δήμο Θέρμης


Τα φώτα της Θέρμης άναψαν, οι αυλαίες σηκώθηκαν και ένα πλούσιο Θεατρικό Φθινόπωρο, περιμένει όλους τους δημότες Θέρμης, με βασικό σκοπό να τους φέρει σε επικοινωνία με μια μεγάλη θεατρική συνάντηση. Η γιορτή του Θεάτρου στο Δήμο Θέρμης θα περιλαμβάνει παραστάσεις και παραγωγές των ομάδων θεάτρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Αθλητισμού (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ).

Το θεατρικό Φθινόπωρο 2023 είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αδικοχαμένης συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη για τα πέντε χρόνια από τον θάνατό της και της συνεργάτιδας και πρωταγωνίστριας της Ομάδας «Θεάτρου Όραμα» Βάντας Ερμείδου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του θεατρικού φθινοπώρου έχει ως εξής:

14 & 15 Οκτωβρίου | 20:00

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη


Θεατρικό Εργαστήρι «Οραματιστές»

Λίγα λόγια: Η αριστοτεχνική πένα της αδικοχαμένης συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη, σκαρφίστηκε ένα ονειρικό άλμα στο μέλλον «ποτισμένο» με χιούμορ, φαντασία και έντονες κοινωνικές διαστάσεις και αναφορές. Η Λίζα και η Καίτη τα δύο πρόσωπα στο θεατρικό έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» θα ξεκινήσουν αυτό το «ταξίδι» ως μαθήτριες, για να «καταλήξουν» γριές σε κάποιο ίδρυμα. Στην παράστασή μας οι δύο πρωταγωνίστριες ενσαρκώνονται με πολύ μεράκι από τις έντεκα σπουδάστριες του θεατρικού εργαστηρίου «Οραματιστές». Επί σκηνής βλέπουμε απ’ την αρχή ως το τέλος να λειτουργούν ως χορός, σχολιάζοντας την κάθε φάση της ζωής, της Καίτης και της Λίζας, σε μια πειραματική σκηνοθετική εκδοχή!


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Λάλος.
Σκηνικά: Θάνος Καρώνης.
Αφίσα: Σοφία Ιεροδιακόνου.
Ήχος – φώτα: Γρηγόρης Μόσχου.

Ερμηνεύουν: Μαρία Θεοδοσίδου, Βάλια Μπάλκογλου, Μαρίλλη Βλαχογιάννη, Ειρήνη Παρασκευοπούλου, Μαρίνα Ασλανίδου, Μαρία Στάικου, Κέλλυ Αντωνίου, Δήμητρα Νάσιου, Παγώνα Τερζούδη, Γιώτα Τσέτσιλα, Εύα Σαββίδου.

21 & 22 Οκτωβρίου | 20:00
«Δεν περνάω καλά!»


Θεατρικό Εργαστήρι «Οραματιστές»

Λίγα λόγια: Γυναίκες του σήμερα: μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες, νοικοκυρές. Γυναίκες αβοήθητες που, κατά κανόνα – χωρίς υποστήριξη, παλεύουν μέσα και έξω από το σπίτι με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Γυναίκες που αναμετριούνται με την εικόνα της αλάνθαστης μάνας, της υποδειγματικής συζύγου, της επιτυχημένης εργαζόμενης και της τέλειας νοικοκυράς, όπως προβάλλεται στα διαφημιστικά μηνύματα και στα λοιπά ευτελή προγράμματα της τηλεόρασης. Κάποιες γίνονται τα εύκολα θύματα, κάποιες συντρίβονται από την άνιση σύγκριση, οι περισσότερες όμως αντιδρούν: κριτικάρουν, σατιρίζουν απαράδεκτες νοοτροπίες, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται, θίγουν τα κακώς κείμενα που κυριαρχούν στη χώρα μας, αγωνιούν για τα παιδιά τους που με την τοξική τους σχέση με την τεχνολογία χάνουν την αθωότητα και τις χαρές της ηλικίας τους, διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα της εκπαίδευσης που μόνο γνώση δεν προσφέρει, καταγγέλλουν και διατυπώνουν θαρραλέα αιτήματα, εκνευρίζονται και κάποιες φτάνουν στα όρια της νευρικής υστερίας. Ανώνυμες και άσημες, νέες ή σε ώριμη ηλικία γίνονται οι πρωταγωνίστριες της ζωής και με τους χαμηλών τόνων μονολόγους ή διαλόγους τους μας κάνουν να νιώθουμε τη ζεστασιά ή την αναστάτωση της ψυχής τους και μας καλούν να βρούμε μαζί τους τρόπους για να γίνει η ζωή όλων μας καλύτερη. | Βίκυ Παπαθανασίου.


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δώρα Σκαρλάτου.
Μουσική επιμέλεια: Σοφία Τσούνταλη.
Αφίσα: Σοφία Ιεροδιακόνου.
Ήχος – φώτα: Γρηγόρης Μόσχου.

Ερμηνεύουν: Βασιλική Φακή, Μαρία Παυλίδου, Δήμητρα Σκίζα, Σοφία Ζουρνατζή, Βίκυ Παπαθανασίου, Εύα Τζιράκη, Βασιλική Ανθοπούλου, Κατερίνα Γιάμπαστου.


28 – 29 Οκτωβρίου & 5 Νοεμβρίου| 20:00

«Λεξάνδρα ή το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον” του Παύλου Λάλου


Ομάδα «Θεάτρου Όραμα»

Λίγα λόγια: Με μια εξομολογητική διάθεση η γιαγιά Λεξάνδρα καταθέτει τα προσωπικά της βιώματα στον Παύλο Λάλο κι αυτός συγγράφει έναν εξαιρετικό θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Λεξάνδρα ή Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»! Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας απ’ τη δεκαετία του ’30, που η πρωταγωνίστριά μας είναι ακόμα κορίτσι ξεδιπλώνει τις σκέψεις της, τις αγωνίες της, τις χαρές της με πείσμα, με νάζι, με πίκρα, με αγάπη σε μια υπαρξιακή ανασκόπηση! Να σημειωθεί ότι η Λεξάνδρα, υπαρκτό πρόσωπο, υπήρξε γειτόνισσα του συγγραφέα κατά τα φοιτητικά του χρόνια και του έδωσε το έναυσμα να «πυροδοτηθεί» η φαντασία του, για να πλέξει έναν χαρακτήρα αντιπροσωπευτικό, γυναίκας Θεσσαλονικιάς, εκείνης της εποχής!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Λάλος.
Μουσικές επιλογές: Παύλος Λάλος.
Αφίσα: Σοφία Ιεροδιακόνου.
Ήχος – φώτα: Γρηγόρης Μόσχου.

Ερμηνεύουν: Σμαρώ Τσιφουτίδου, Αγαθοκλής Γαρδίκης.
Τραγουδούν: Μαρία Θεοδοσίδου, Άννα Παπαγιαννάκη.

●Οι στίχοι και η μουσική του τραγουδιού «Λεξάνδρα» καθώς και η ερμηνεία του είναι του Παύλου Λάλου.
● Έπαιξαν: Βιολί – Θανάσης Ζιώζιας και κιθάρα – Χρήστος Καλαμπούκας.

***Θα προηγηθεί αφιέρωμα στη μνήμη της συνεργάτιδάς μας Βάντας Ερμείδου.


Σάββατο 4 Νοεμβρίου | 20:00

«Ελεύθερος γάμος»


Θεατρική Ομάδα Σουρωτής

Λίγα λόγια: Ο «Ελεύθερος γάμος» είναι μία κωμωδία με συνεχείς ανατροπές. Ένας γάμος που έχει φθαρεί από την καθημερινότητα, μία γυναίκα γεμάτη ανασφάλειες κι ένας άντρας με διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να βάλουν σε λειτουργία ένα «παράτολμο» σχέδιο, ιδέα του άντρα. Όμως θα μπορέσει να λειτουργήσει; Γιατί το ζευγάρι είναι ωραίο και καλό όταν λειτουργεί μόνο από τη μία πλευρά… Από την πλευρά του άντρα!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ρούλα Αγγελίδου.

Ερμηνεύουν: Σαμαρά Ζωή, Παληογιάννη Βιργινία, Κεντρωτή Μαρίνα, Δερβένης Λεωνίδας, Μυτίνης Γιώργος.

11 & 12 Νοεμβρίου| 20:00

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα» του Ödön von Horváth


Εφηβική Ομάδα Θέρμης

Λίγα λόγια: Πόσο αναγκαίο είναι για τον άνθρωπο να πιστεύει, να αγαπάει και να ελπίζει για να επιβιώσει; Πόσο δύσκολη είναι η επιβίωσή του αυτή, μέσα σε έναν κόσμο που κανείς δεν μιλάει και κανείς δεν ακούει; Καταδικασμένοι άνθρωποι από την πρώτη τους αναπνοή έως και την τελευταία στην απόλυτη εξαθλίωση. Ο μικροαστισμός και η ατομική ευημερία ποδοπατά όλες τις ανθρώπινες αξίες και την προσωπική ηθική. Όλα αυτά τα βιώνουμε μέσα από την τραγική φιγούρα της Ελισσάβετ που το μόνο που επιδιώκει είναι να επιβιώσει μέσα σε μία σαθρή κοινωνία που δημιουργεί συνεχώς αδιέξοδα και με βρώμικο τρόπο την καταδικάζει σε αργό και οδυνηρό θάνατο. Γινόμαστε παρατηρητές μίας ύπαρξης που αποκτά και στη συνέχεια αναιρεί σταδιακά την πίστη της, την αγάπη της και στο τέλος την ελπίδα της. Η ελπίδα λένε, πεθαίνει πάντα τελευταία, αλλά όταν πεθάνει και αυτή έχεις πεθάνει και εσύ μαζί της.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαδοπούλου.
Στο πιάνο η Καλογήρου Μελίνα.

Ερμηνεύουν: Αλεπάκη Μαρία, Γοντικάκη Αγγελική, Γρηγοριάδου Δέσποινα, Ηλιάδου Βικτώρια, Καλογήρου Μελίνα, Μπαλάσκας Άρης, Μπόττα Αφροδίτη, Παλάσκα Στέλλα – Ίρις, Παρίση Μαρίνα, Προκοπίου Βασίλης, Σοβατζή Ραλλία, Τερζής Στέφανος.

25 & 26 Νοεμβρίου | 20:00

«Ποιος κοιμάται απόψε;» ” της Χρύσας Σπηλιώτη


Ομάδα «Θεάτρου Όραμα»

Λίγα λόγια: Το θεατρικό έργο «Ποιος κοιμάται απόψε;» της Χρύσας Σπηλιώτη γράφτηκε για μια εποχή που ζήσαμε και που πιθανόν θα ξαναζήσουμε, ως λαός, γιατί εν πολλοίς διαθέτουμε μνήμη χρυσόψαρου. Μια εποχή που όλοι θέλουμε να την ξεχάσουμε γιατί κουβαλούσε τα πιο μελανά χρώματα της σύγχρονης ιστορίας, αλλά δυστυχώς αν την λησμονήσουμε θα την ξαναβρούμε μπροστά μας! Άνθρωποι δυστυχισμένοι, μοναχικοί, ναυάγια της ζωής, που ο καθένας από εμάς ανά πάσα στιγμή θέτει υποψηφιότητα να βρεθεί στην αντίπερα όχθη. Γι’ αυτό η συγγραφέας εύλογα αναρωτιέται, αν υπάρχει στοιχειώδης ενσυναίσθηση, «Ποιος κοιμάται απόψε;» με πίκρα και με χιούμορ!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Λάλος
Αφίσα: Σοφία Ιεροδιακόνου.
Ήχος – φώτα: Γρηγόρης Μόσχου.

Ερμηνεύουν: Τζένη Σταθοπούλου, Σμαρώ Τσιφουτίδου, Δήμητρα Μαυρίδου, Μαρία Θεοδοσίδου, Μαρίνα Ασλανίδου, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Νίκος Μαλούδης, Θοδωρής Τανούλας, Άλκηστις Γιωγιού, Γιάννης Χρυσόπουλος, Κώστας Πλασταράς, Μιχάλης Κλαπανάρας, Μυρτώ Καρκαβίτσα, Θεόφιλος Λάλος.

*** Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί εφόσον ο χρόνος λειτουργήσει ως σύμμαχος, διαφορετικά θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2024.

Διοργάνωση: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου: Θεόφιλος Λάλος
Τόπος διεξαγωγής θεατρικών παραστάσεων: Δημοτικό Θέατρο Θέρμης
(Καραολή /Δημητρίου & Καπετάν Χάψα)
Πληροφορίες: 2310461655
Γενική Είσοδος: 3 €


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.