Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στον Δήμο Παύλου Μελά


Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά, σε συνεργασία και με τη στήριξη του Ειδικού Καρδιολόγου κ. Ιωάννη Καγγελίδη διοργανώνουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο ΚΑΠΗ Ηλιούπολης, Περικλέους 11, Άνω Ηλιούπολη,.

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως άνδρες, ηλικίας 65-75 ετών.
Πληροφορίες – Ραντεβού:
ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ
Αγίας Μαρίνας 4, Πολίχνη
Τηλέφωνο 2310 600779
Email kepygeias@pavlosmelas.gr

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά, έχει σαν βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων, με βάση το πρωτόκολλο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώζει ζωές.

Η Αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος, το οποίο ξεκινά από την καρδιά, περνά από τον θώρακα και την κοιλιά και τελικά χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες.

Το Ανεύρυσμα Κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) προκαλείται στο τμήμα της αορτής το οποίο βρίσκεται στην κοιλιά και ονομάζεται κοιλιακή αορτή, η οποία τροφοδοτεί με αίμα όλα τα όργανα της κοιλιάς και τα δύο κάτω άκρα. Η μέση φυσιολογική της διάμετρος είναι γύρω στα 20mm.Το ανεύρυσμα σχηματίζεται όταν η διάμετρος της αορτής ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 1,5 φορά το μέσο φυσιολογικό της μέγεθος.

Είναι το συχνότερο ανεύρυσμα που συναντούμε στην αγγειοχειρουργική και προσβάλλει συνήθως άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, καπνιστές και 1ου βαθμού συγγενείς ασθενών με ΑΚΑ. Είναι μία επικίνδυνη ασθένεια διότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας και οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση του ΑΚΑ, ιδιαίτερα σε άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό. Το υπερηχογράφημα ,παίζει κρίσιμο ρόλο στην εντόπιση και ακριβή διάγνωση του μεγέθους και της θέσης του ανευρύσματος. Μετά την ηλικία των 65 ετών όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής-θωρακικής αορτής με υπερήχους. Ιδιαίτερα αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα, πρέπει να κάνει τον έλεγχο νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 50 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.