Απόκριες στο Σοχό με τους Κουδουνοφόρους "Μέριου" - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, η Οργανωτική Επιτροπή της ΣΟΧΙΝΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ, μας προσκαλεί και φέτος να ζήσουμε την ΕΜΠΕΙΡΙΑ του πανάρχαιου εθίμου, των ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ «Μέριου» που διεξάγονται με ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου Σοχού, την υποστήριξη του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και ξεκινούν το Σάββατο 2 Μαρτίου για να κορυφωθούν, όπως κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ο ΣΟΧΟΣ δονείται κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς η ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΙΑ, με όλα τα στοιχεία της φύσης να συνωμοτούν για ευγονία και καλοχρονιά, έχει την τιμητική της.
 
Τα «ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ» απ’ το ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟ Σερρών κι οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» απ’ το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Δράμας, έρχονται να συνομιλήσουν εκκωφαντικά, με τους «ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ» στους δρόμους της Ιστορίας και των Παραδόσεών μας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19.00μμ, το ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΟΧΟΥ, με Χοράρχη τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΓΙΑ, φορά … «ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤ’ ΑΥΤΙ», και καρέ – καρέ μας βάζει στη σελιλόιντ (celluloid), των καρέ του παλιού Ελληνικού Σινεμά, αποθησαυρίζοντας απ’ το σπουδαίο «μπουκέτο» του πενταγράμμου των τραγουδιών που όλοι αγαπήσαμε. Μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου της Γαλάτιστας, ανεβαίνουν επίσης μαζί τους στη σκηνή και η Θεατρική Ομάδα της Γερακαρούς, αναλαμβάνει ρόλο «έκπληξη» σε χρώμα… κι οι θαλασσιές οι χάντρες .. μια – μια αποκαλύπτονται!!!

Την επομένη Κυριακή 3 Μαρτίου, ο ΣΟΧΟΣ, υποδέχεται στις 12.00 τον Ελληνοράπτη ΝΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΑ (τον μοναδικό τεχνίτη παραδοσιακών φορεσιών που εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ο οποίος συνοδευόμενος απ’ την σπουδαία ομάδα του, θα μας μυήσει στην λεβεντιά και την ανδρεία των αγώνων του Γένους στο Μεσολόγγι, ενώ συνοδευόμενος απ’ τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» και τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΧΕΛΩΟΣ» (παράρτημα Κατοχής), θα χορέψουν με χοροδιδάσκαλο την ΛΕΝΑ ΚΑΛΟΚΛΗΡΟΥ, τραγούδια και σκοπούς της ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ στην Κεντρική Πλατεία του Σοχού.

Αμέσως μετά τον λόγο θα πάρουν, οι ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ, που με επικεφαλής τον ερευνητή ΚΑΠΛΑΝΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ και Πρόεδρο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, θα μας φέρουν όλες τις μυρωδιές της Εγγύς Ανατολής μες τα κουτάλια του «κόνιαλι» που εγκιβώτισε τον σπουδαίο πολιτισμό του Ελληνισμού της Σινασού, του Προκοπίου, της Καρβάλης κα περιοχών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, εν αρχή ην η «μίμηση» ως πράξη σπουδαία και τελεία… μεστή όμως ντοπιολαλιάς και ιδιώματος, και αυθεντικών ιστοριών ενός καιρού και κάποτε στο ΣΟΧΟ, που μυθιστοριογραφήθηκαν απ’ την πένα του ακούραστου εκπαιδευτικού – ερευνητή ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, για τις ανάγκες της νέας του παράσταση με τίτλο «ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ ‘ΧΕΙΣ ΚΑΜΜΩΜΕΝΑ» και ενσαρκώθηκαν επί σκηνής από μέλη της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ. Η αυλαία ανοίγει 19.30μμ το ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΧΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ, απ’ το πρωί στις 11.00, Πολιτιστικοί Σύλλογοι απ’ την Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, απαντούν ήθη κι έθιμα των Συλλόγων της Νιγρίτας και του Λαϊλια Σερρών, συνοδεία νταουλιού και ζουρνά, που στα χέρια των δεξιοτεχνών Μαλαμάδων και του βιρτουόζου Ηλία Δημάνου, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο!


Και το τετραήμερο της Αποκριάς, ξεκινά απ’ την Παρασκευή 15 Μαρτίου, όπου τον λόγο έχουν οι βενιαμίν: 16.30΄΄ ο παιδικός αποκριάτικος χορός τους που θα τον διαδεχθεί πάρτυ μεταμφιεσμένων (χορός «Αράπκας»), ενώ το Σάββατο στις 16 Μαρτίου, ξεκινάμε απ’ το ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ στις 18.30΄΄μμ με την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΟΥΜΠΑ, που αναβιώνουν ο ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ», και η «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ»
 
Την ΡΟΥΜΠΑ που εκτείνεται απ’ την κεντρική πλατεία ως την Κάτω Αγορά διαδέχεται η «κάθαρση» και το ΖΑΠΠΟΥΣ, για τον εξαγνισμό της φύσης.
 
Την Κυριακή 17 Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Γεωργίου, αντιπροσωπευτικά Συγκροτήματα απ’ τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους ΛΑΓΥΝΩΝ – ΑΥΓΗΣ και ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΙΛΚΙΣ θα χορέψουν «αντάμα» την ΑΠΟΚΡΙΑ, από τις 11.00-12.30 το πρωί συνοδεία της διάσημης ορχήστρας «BRONZA BANDA», η οποία θα ντύσει μουσικά και τον ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΑΡΑΠΚΑΣ σε μια ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ, με καλεσμένους όλους τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες που θα βρεθούν στα στέκια μας, παρέα με τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΟΧΟΥ, που θα προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια και θα ντύσει στο ΣΠΙΤΙ που έφτιαξε τη ΝΥΦΗ (ακίνητο οικογένειας π. Δημάρχου Καρακόλη), την ίδια ώρα που στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, θα τελείται «Το ξύρισμα του γαμπρού», και στα ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ (οικία ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ), «Οι συγγενείς του κουμπάρου», θα χαρεύουν.

Νταούλια και ζουρνάδες, πνευστά και χάλκινα, γλέντι και χορός, τσίπουρο, κρασί και άφθονα κεράσματα θα υπάρχουν σε όλες τις ΕΣΤΙΕΣ και θα σας περιμένουν.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων «ΜΕΡΙΟΥ»
 
Έως τότε όμως, δυο ώρες γεμάτες χορούς και τραγούδια, απ’ τις 11.00΄΄πμ έως τις 13.00΄΄ πμ.
Στην κεντρική πλατεία θα βηματίσουν παραδόσεις, Τμήματα Παραδοσιακών Χορευτικών, ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ υποδεχόμενοι τον ΔΙΟΝΥΣΟ Σταυρούπολης, το ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ, μουσικούς και χορευτές απ’ τον ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟ
Θα ακολουθήσει μοίρασμα ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ και από τις 14.30 ξεκινά το «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το έθιμο της ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ με το μοίρασμα πορτοκαλιών και το χειροφίλημα στους γηραιότερους.

Πεζοπόρα τμήματα σχολείων φορέων κατοίκων και συλλόγων θα ανοίξουν την παρέλαση, (15.00μμ) μετά την αναπαράσταση των ΑΡΑΠΗΔΩΝ του ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, και η κάθοδος των Κουδουνοφόρων με τους βενιαμίν «Μέριου» εν αρχή και ακολούθως τους μεγαλύτερους τελεστές, θα ξεκινήσει στις 16.00μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.