Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο: Φοίβος Παναγιωτίδης


Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις.

Την Παρασκευή 26/4 στις 19:00 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει στο φουαγιέ του Μ1 τον καθηγητή θεωρητικής γλωσσολογίας Φοίβο Παναγιωτίδη και μαζί του η γλωσσολόγος καθηγήτρια Νίνα Τοπιντζή και ο δημοσιογράφος Γιώργος Πολυμενέας σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για την «νόηση και τη φωνή» με αφορμή τα βιβλία που έχει εκδώσει ο κ. Παναγιωτίδης.
 
Τι (δεν) είναι γλώσσα;
Γιατί υπάρχουν τόσο πολλές διαφορετικές γλώσσες;
Γιατί «μάνι» σκέτο δεν σημαίνει τίποτα και «μάνι μάνι» σημαίνει γρήγορα;
Κουλτούρα και γλώσσα.
Πώς κατακτάται η γλώσσα;
Όλες οι γλωσσες είναι ίσες, ομιλούμενες και νοηματική.
Πνευματική τεμπελιά.
Γλωσσικός σεξισμός και έμφυλες διακρίσεις.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει διερμηνεία στην νοηματική.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.
Τα δελτία εισόδου θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα 22/4 από το tch.gr, μετά τις 10:00.

Φοίβος Παναγιωτίδης

Ο Φοίβος Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας. 

Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2000) και συγγραφέας των εκλαϊκευτικών εισαγωγών στη Γλωσσολογία Μίλα μου για γλώσσα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013) και Μέσα από τις λέξεις (Εκδόσεις του 21ου, 2021), ενός διδακτικού εγχειριδίου με τίτλο Μεταξύ νόησης και φωνής (Νήσος, 2023) καθώς και δύο μονογραφιών: της Pronouns, Clitics and empty nouns (Benjamins, 2002) και της Categorial Features: a generative theory of word class categories (Cambridge University Press, 2015). 

Έχει κάνει πάνω από 210 ανακοινώσεις και διαλέξεις ενώ έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. 

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματικά χαρακτηριστικά, οι λεξικές κατηγορίες, τα επίθετα, οι ρίζες, οι αντωνυμίες, το ονοματικό σύνολο, οι μεικτές κατηγορίες και η σύνταξη της ελληνικής και των βαλκανικών γλωσσών. 

Από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis (mathesis.cup.gr) προσφέρεται το ανοιχτό μάθημά του Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.