Αναβιώνουν τα Αναστενάρια, το έθιμο της πυροβασίας στο Λαγκαδά


Το έθιμο της πυροβασίας, τα περίφημα Αναστενάρια, που πραγματοποιούνται στον Λαγκαδά κάθε χρόνο στα τέλη της Άνοιξης (21-22-23 Μαΐου), στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα αναβιώσει και φέτος.

Οι αναστενάρηδες θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν ξυπόλητοι πάνω στα πυρακτωμένα κάρβουνα συνοδεία οργάνων και θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

Η προετοιμασία για το θρακικό έθιμο της πυροβασίας, που έφεραν στην περιοχή πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το χωριό Κωστί, το οποίο ήταν και το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν από τον ξεριζωμό, θα αρχίσει στο κονάκι (Ανέστη Σαρρή 13, οικισμός Παπακυριαζή -Ωρα προσέλευσης 18.00 μ.μ).

Εκεί, κρατώντας τα «αμανέτια», τα κόκκινα μαντήλια με τα καρφιτσωμένα αναθήματα και τις εικόνες, θα αρχίσει η προετοιμασία για την στιγμή της πυροβασίας, ώσπου ν’ ακουστεί το σύνθημα «άντε για τη φωτιά!».

Η πομπή με τους οργανοπαίκτες, τα παιδιά με τις μεγάλες άσπρες λαμπάδες ανά χείρας και τους αναστενάρηδες με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τον χώρο της πυροβασίας (οικισμός Παπακυριαζή).

Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν την ιστορία του.

Ο Σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά συνεργάζεται φέτος στην διοργάνωση του παραδοσιακού εθίμου “ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ” με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Λαγκαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.