«Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία»


Στις 28 Φεβρουαρίου του 2019 ξεκίνησε στο Τελλόγλειο η έκθεση «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίηση του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία» με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, φωτογραφίες του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε.

Πυρήνας της έκθεσης αυτής υπήρξε η ομότιτλη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα τον χειμώνα 2017-2018. 

Σε αυτήν έχουν ενταχθεί έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποίηση του Σεφέρη, όπως το τρίπτυχο «Καθιστός άνδρας με γαρύφαλλο» του Σόρογκα, έργα των Βασιλείου, Τέτση, Σικελιώτη, Φασιανού, Σακαγιάν, Μακρουλάκη, Ρόρρη, Χάρου, Δασκαλάκη, καθώς και έργα καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στον Τελλόγλειο, όπως των Πάρι Πρέκα, Βίκυς Τσαλαματά, Μιχάλη Αρφαρά, Τριαντάφυλλου Βαΐτση και Άγγελου Βλάσση. 

Επίσης προστέθηκαν τεκμήρια και φωτογραφίες από το Αρχείο Σπητέρη, από την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» και από το ΑΠΘ μαρτυρούν την παρουσία του Σεφέρη στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1964 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. 

Τα εκθέματα είχαν ως στόχο να αναδείξουν τη σχέση του ποιητή με το παρελθόν του τόπου του: μια αναζήτηση της έννοιας της ‘ελληνικότητας’, της ταυτότητας των έργων τέχνης, της σχέσης των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες. 

Όσοι δεν είχανε την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση μπορούν να την παρακολουθήσουν  ακολουθώντας τον σύνδεσμο της εικονικής περιήγησης https://bit.ly/2PfIXxi

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.