Kapani Project 2022


Η 5η διοργάνωση του Kapani Project έρχεται στις 1 & 2 Οκτωβρίου για να γεμίσει τα στενά της αγοράς με live, dj sets και performances με καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και street food από την ομάδα Nomade et Sauvage και το Tonino pizzeria. 

Μια ομάδα που ταξιδεύει με αποσκευές τα μαγειρικά τους σκευή και εργαλεία και στήνει μια ολόκληρη μαγειρική εμπειρία αποτελούμενη από ταβάδες, φωτιά και ωραίες γεύσεις, μαζί με την αυτούς που ξέρουν πολύ καλά τι θα πει αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα.

Ένα ακόμα διήμερο που θα μας μείνει αξέχαστο, με ελεύθερη είσοδο για κάθε επισκέπτη. Εμπειρίες που θα μας θυμίσουν πως είναι να ανακαλύπτεις μικρές, ξεχωριστές, στιγμές μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Το project που αγαπήθηκε επιστρέφει και οι καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή για να μας παρασύρουν με τον δικό τους ήχο, μέχρι το ξημέρωμα, είναι εδώ.

*Το Kapani Project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης!

Τα πρώτα ονόματα του line up!

Live
Terrõne / Tiny Jackal / Transparent Man / Yiname Band

Τα stages του Kapani Project θα τα συναντήσετε στις οδούς Σπανδώνη και Βλάλη, και είναι αυτά που θα μας χαρίσουν μια μουσική εμπειρία διαφορετική, ανάλαφρη, ξέγνοιαστη, αστική, δοτική, ελεύθερη, ατίθαση και πάνω απ’ όλα γεμάτη κέφι και χαμόγελα. Γιατί είναι η μουσική που μας φέρνει πιο κοντά, που μας ξεσηκώνει, που μας δείχνει άλλους δρόμους, που μας κάνει αισιόδοξους, ανθρώπινους, χαρούμενους.

TERRONE

O Χρήστος Καλαϊτζόπουλος, γνωστός και ως Terrõne, ξεκινά το μουσικό του ταξίδι στην ηλικία των 13, όπου φοιτά στο Μουσικό Σχολείο της Πτολεμαϊδας. Από το 2011, σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και γίνεται μέλος του τομέα Σύνθεσης Σύγχρονης Μουσικής. Ως ένα από τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος Koza Mostra μεταξύ 2011 και 2014, κάνει tour σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ λαμβάνει μέρος στη Eurovision του 2013 στο Μάλμο της Σουηδίας, ως μέλος του συγκροτήματος. Ταυτόχρονα, συνθέτει μουσική για χοροθέατρo, θέατρο νέων, πειραματική μουσική, ορχήστρες, σύγχρονες συνθέσεις και tapes. Το 2015, αποδέχεται την πρόσκληση των Locomondo και περιοδεύει σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία, Σκωτία και Ολλανδία. Το 2016, δημιουργεί το ανεξάρτητο label/collective Sound Of The People και ηχογραφεί την δική του μουσική, μετρώντας ένα σύνολο από 6 άλμπουμ και ακόμη περίπου 90 singles με τη συμμετοχή ενός πλήθους αξιόλογων μουσικών. Η μουσική του κυμαίνεται σε ένα μεγάλο εύρος μουσικών ιδιωμάτων και στιλ - όπως reggae μουσική, pop, τραγουδοποιία, μινιμαλισμός, ηλεκτρονική μουσική, spoken word και new era rap. Όνειρό του να αλλάξει τον κόσμο μέσα απ' αυτήν.

TINY JACKAL
Ο Tiny Jackal αποτελεί ενεργό μέλος της ελληνικής rap μουσικής σκηνής από το 1998, με συμμετοχές σε πολλαπλά projects όπως Ε13, Ntopaz 18120 και Fullface. Το ντουέτο του όμως με τον Θανάσιμο, ως No Hard Feelings, είναι αυτό που γράφει ιστορία μέχρι και σήμερα. Στην 24χρονη μουσική πορεία του, έχει δουλέψει με σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας hip hop σκηνής και διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε αμέτρητα lives ανά την Ελλάδα, με εμφανίσεις δίπλα σε εμβληματικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας rap (M.O.P., Onyx, μέλη των Wu Tang, Masta Ace). Στο δυναμικό του μετρά 5 LP’s και πολλαπλά singles με εκατομμύρια views και streams.

TRANSPARENT MAN
O Transparent Man είναι το solo project του Σταύρου Παπαδόπουλου, μουσικού με βάση τη Θεσσαλονίκη. Ένα βαθιά προσωπικό project που το χαρακτηρίζει ο συνδυασμός ατμοσφαιρικών και ηλεκτρονικών ηχοτοπίων, κιθαριστικών μελωδιών και ευρηματικών ρυθμών. Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση εκείνων των ήχων που θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει ένα μουσικό πλέγμα για να ντύσει και να αγκαλιάσει κάθε μορφής συναίσθημα. Αναμνήσεις, εμπειρίες πόνου, μοναξιάς, χαράς και συντροφικότητας, παράγουν ένα σύνολο μουσικών αντιθέσεων που αποτυπώνεται στην δουλειά του. Το έργο <<π ṽ ş>> τράβηξε την προσοχή του επιτυχημένου αυστριακού label Pueblo Vista, το οποίο τον ενέταξε στο δυναμικό του, τον περασμένο Ιανουάριο κυκλοφορώντας από τότε όλα τα νέα του single. Το ίδιο διάστημα ανακηρύχθηκε ένας εκ των τριών καλλιτεχνών, που θα είναι υποψήφιοι για τα ευρωπαϊκά βραβεία HEMI MUSIC AWARDS 2021. Η επιλογή του έγινε ανάμεσα από 285 Ευρωπαίους καλλιτέχνες, από τους οποίους η κριτική επιτροπή επέλεξε μόνο 27.

YINAME THE BAND
Οι Γίναμε αποτελούνται από τον Κωστή και τον Θανασάκη, δύο νέα παιδιά που γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα θέατρο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τα Γιάννενα. Η γνωριμία τους οδήγησε σε ένα ιδιαίτερο μουσικό πάντρεμα δύο φαινομενικά αταίριαστων μουσικών ειδών, του Έντεχνου με το Ραπ.

Dj Sets
GummiHZ / Jaymod / Lex / Roubi Roubi Roubi / SK Disco / Tall F.

GUMMMIHZ
Techno, house, disco, breaks είναι κάποιες από τις μουσικές κατευθύνσεις που έχει ακολουθήσει ο Άλεξ Τσώτσος μέσα από τα projects GummiHZ και C-EDITS! Ένας ποικιλόμορφος μουσικός παραγωγός και χαρισματικός dj με προσωπικούς δίσκους σε εταιρείες όπως Realtone records, Mobilee, Ibadan, Away music, Defected, Wolf and lamp black καθώς και στις τρεις ανεξάρτητες δισκογραφικές ετικέτες που διευθύνει ο ίδιος, την Claap records, C-EDITS και Raw Instinct. Τα δισκάκια του παίζονται από κορυφαίους dj του παγκοσμίου στερεώματος με τον νονό της techno, Derrick May, να τον χαρακτηρίζει ως τον Andre 3000 της techno. Ένας δαιμόνιος καλλιτέχνης, βρίσκεται σχεδόν πάντα ανάμεσα σε βινύλια, συνθεσάϊζερ και καλώδια. Με βάση το Βερολίνο όπου εδρεύει τα τελευταία 15 χρόνια, έχει ταξιδέψει σε διάφορα μήκη και πλάτη.

JAYMOD
Ξεκίνησε να αγοράζει δίσκους και να μιξάρει στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Με πάθος για τους δίσκους και όραμα για την ηλεκτρονική μουσική σκηνή, ακάθεκτος τα τελευταία 30 χρόνια συνεχίζει το έργο του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχοντας ήδη παίξει από mobile parties και beach bars, μέχρι στις σημαντικότερες εκδηλώσεις ηλεκτρονικής μουσικής της χώρας. Με διεθνείς εμφανίσεις σε clubs, όπως το Batofar στο Παρίσι και το θρυλικό Tresor στο Βερολίνο. Ο Jaymod, είναι resident dj της ομάδας Revolt και έχει παίξει δίπλα στους Derrick May, Onur Ozer, Margaret Dygas, Sonja Moonear. Μέσα από μία συνεχή και δημιουργική ανάμειξη στοιχείων, παράγει ένα μοναδικό μουσικό σύνολο μιξάροντας με τρία πικάπ.

LEX (Athens)
O LEX είναι dj και μουσικός παραγωγός από την Αθήνα, με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον μουσικοχορευτικό χώρο. Θεωρείται μια από τις πιο κομβικές φυσιογνωμίες της underground εγχώριας σκηνής. Έχοντας επιτυχημένα project και συνεργασίες ως τώρα, πλέον, επικεντρώνεται σε μουσικές παραγωγές και dj events με στοιχεία από disco, house και techno συχνά με μια βαθιά, καλόψυχη, οργανική αίσθηση σε καθετί. Θα τον συναντήσουμε στα decks του six d.o.g.s και Dybbuk, δύο από τους πιο πρωτοποριακούς χώρους της Αθήνας, ενώ κάνεις εμφανίσεις σε αντίστοιχους χώρους σε Παρίσι, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ, Λονδίνο, Μεξικό, Κοπεγχάγη, Κάϊρο και όχι μόνο. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη δραστηριότητα στον χώρο της παραγωγής. Έχει κυκλοφορήσει τις μουσικές του με εταιρείες όπως οι: Leng Records, Samosa, B2 Recordings και Black Riot, ενώ μέσα στο 2022 η βασική του κυκλοφορία με την Delusions of Grandeur και το πρώτο του solo album με την Leng Records αναμένεται σύντομα.

ROUBI ROUBI ROUBI
Ραδιοφωνική παραγωγός στο Kosmos 93,6 & 107 (καθημερινά 22:00 - 00:00) και επιφανής δισκοθέτρια Roubi Roubi Roubi ή κατά κόσμον Ρουμπίνη Σταγκουράκη, έρχεται στο Kapani Project για μια βραδιά γεμάτη εκλεκτικές μουσικές.

SK DISCO
Ο SK Disco χορεύει το κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο για περισσότερο από 20 χρόνια. Λάτρης του βινυλίου, με μια εντυπωσιακή συλλογή στην οποία μπορείς να βρεις κυριολεκτικά όλα τα είδη μουσικής και αυτός είναι ο λόγος που πάντα εκπλήσσει με τα DJ set του. Έχει εμφανιστεί δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της dance σκηνής και στα σημαντικότερα ελληνικά venues.

TALL.F
Δραστήριος εδώ και 21 χρόνια μέσω των residencies του στην πόλη, στο θρυλικό Elvis bar, στο club Division και πλέον στο Ladoze bar, ο tall.F είναι σταθερή επιλογή για το κοινό της πόλης. Η αγάπη του για το βινύλιο τον οδήγησε στο άνοιγμα του deka.epta recordstore στο κέντρο της πόλης.

Performances
The Mist / Μαρία Ζούρου / Μαριάννα Ράντου / Σμαρώ Πλατιώτη

Μεταλλικοί Ψίθυροι | The Mist
Ο καλλιτέχνης ξεκινά με χροιά ψίθυρου να διαβάζει κατ’ επανάληψη και μπερδεμένα, ερωτικούς στίχους από ποιήματα Θεσσαλονικιών ποιητριών και ποιητών, καθώς και ερωτικούς στίχους από γκράφιτι σε τοίχους διασκορπισμένους στην πόλη, χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο. Τον χώρο στη συνέχεια παίρνει μια εντελώς ζωντανή ψηφιακή επεξεργασία των ηχογραφημένων στίχων σε συνδυασμό με μεταλλικούς ήχους, συνθετικούς, αστικούς, βιομηχανικούς, υγρούς. Ήχοι άλλοτε αργοί κι άλλοτε γρήγοροι, σαν τα σταματημένα από τα κόκκινα φανάρια αμάξια. Ο καλλιτέχνης προς το τέλος απουσιάζει εντελώς από την performance, αυτοματοποιεί τον ήχο, αφήνει τον εξοπλισμό και πηγαίνει από την πλευρά του κοινού για να παρατηρήσει κι αυτός τη χίμαιρα που δημιούργησε ως ένα αόρατο γλυπτό. Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι μόνο ενός μαέστρου των αστικών ήχων και του ερωτισμού τους, που και στο τέλος ακόμη, η μηχανή ως πλέον αυτόνομη, δεν τον χρειάζεται άλλο. Η performance δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο στόχο, παρά μόνο να καταδείξει την καθημερινότητά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έρχεται αντιμέτωπο το κοινό μαζί της στην πιο υπερβολική εκδοχή της. Δεν είναι σκοπός της performance ή του καλλιτέχνη να πάρει θέση υπέρ ή κατά ως μια αυθεντία, ως ένας διδάσκαλος των ηθών, παρά να καταδείξει και να αφήσει το κοινό να αποφασίσει πώς αυτό επιθυμεί να τοποθετείται μέσα σε αυτό το ηχοτοπίο που θα του είναι τόσο γνώριμο και οικείο.

Το κέρασμα | Μαρία Ζούρου
Πρόκειται για μια ομάδα εργατών, την ομάδα DDT, όπου σε κάθε εσοχή ή πιθανό ρήγμα του δρόμου θα το επεξεργάζεται… θα μετράει, θα φωτογραφίζει, θα αναπλάθει και η κάθε ανάπλαση θα πραγματοποιείται με τη χρήση τρόφιμων & διαφόρων προϊόντων. Ταυτόχρονα, θα αποκόπτεται το σημείο που επεξεργάζεται κάθε φορά η ομάδα από κορδέλες ή απαγορευτικά σήματα και θα τοποθετούνται αντίστοιχες πινακίδες με λόγκο ή λέξεις. Στόχος; Η επιτελεστικότητα του ρόλου τους δομείται από την ιδιαίτερη ένδυση, τα εργαλεία, τις χειρονομίες και την επικοινωνία μεταξύ τους. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις στο κοινό, οι performers εξετάζουν το κτίριο μέσα από δραστηριότητες αντικειμενικού περιεχομένου όπως το μέτρημα και η συλλογή και αξιολόγηση δειγμάτων υλικών σε απόλυτη σχέση με τους ρόλους που έχει αναλάβει ο καθένας. Συγχρόνως, ένας από την ομάδα δίνει ψευδείς και αντικρουόμενες πληροφορίες για τον χρόνο και τον τόπο της δράσης. Στόχος είναι η δημιουργία μίας κατάστασης σύγχυσης και αβεβαιότητας. Που θα συμβεί κάτι και γιατί; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Δεν είναι ασφαλής η πρόσβαση στη δημόσια αγορά;

Hikikomori [Άνθρωποι νησιά σ’ έναν ωκεανό απομόνωσης] | Σμαρώ Πλατιώτη
Στην Ιαπωνία, μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν απομονωμένοι στα υπνοδωμάτιά τους, ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο. Αυτοί οι σύγχρονοι ερημίτες είναι γνωστοί ως Hikikomori.
Οι Hikikomori έχουν θύελλα στο μυαλό. Επιθυμούν να βγουν έξω στoν κόσμο, να κάνουν φίλους ή να ερωτευθούν, αλλά δεν μπορούν. Νιώθουν ένα βαθύ αίσθημα ντροπής που δεν μπορούν να εργαστούν σε μια δουλειά όπως οι περισσότεροι «κανονικοί» άνθρωποι. Οι Hikikomori θεωρούν ότι οι ίδιοι δεν αξίζουν τίποτα και δεν έχουν τα προσόντα για να είναι ευτυχισμένοι. Νιώθουν ότι πρόδωσαν τις προσδοκίες των γονιών τους, ενώ είναι παγιδευμένοι σε μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στον εαυτό τους που θέλει να βγει έξω στον κόσμο και τον άλλο εαυτό τους που τους καταδικάζει συνέχεια για την αποτυχία τους να το καταφέρουν.
Σύλληψη / Σκηνική Σύνθεση: Σμαρώ Πλατιώτη
Κίνηση & ερμηνεία: Αναστασία Δίγκα

Οι Κόρες | Μαριάννα Ράντου
«Σφάξε τη μία την ομορφιά να πιει το αίμα η άλλη»
Η πειραματική ομάδα θεάτρου Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι δημιουργήθηκε το 2013 από τον Γιάννη Διδασκάλου (σκηνοθέτη της οµάδας). Πήρε το όνοµά της από µία σηµείωση του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στο ποίημα Ερωτικός Λόγος, το οποίο χαρακτήρισε “από τον πέµπτο στίχο κιόλας φάλτσο”. Τον Μάιο του 2022 παρουσίασε την παράσταση Οι Κόρες στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στο Τρένο στο Ρουφ στην Αθήνα και στη συνέχεια σε διάφορα θέατρα ανά την Ελλάδα. Στο Kapani Project οι Κόρες επιστρέφουν, για μια performance αληθινά ξεχωριστή.

Τη φετινή οπτική επικοινωνία της διοργάνωσης επιμελήθηκε η ομάδα του Dialogue design Studio!

Info:
Kapani Project 2022
Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Οκτωβρίου
Αγορά Καπάνι
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.