«Βραδιές Θεάτρου» με άρωμα φθινοπώρου στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πέντε ξεχωριστές βραδιές ποιοτικού Θεάτρου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, διοργανώνει φέτος τον Οκτώβριο ο δήμος Νεάπολης - Συκεών στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, δίνοντας ακόμα μία ευκαιρία υψηλού επιπέδου ψυχαγωγίας στους δημότες του, αλλά και στο κοινό ολόκληρης της πόλης.

Συγκεκριμένα, καθημερινά, στις 9 το βράδυ, από τη Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα παραστάσεων υψηλών προδιαγραφών, με διευρυμένο ρεπερτόριο Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, και πρωταγωνιστές ερασιτέχνες ηθοποιούς τοπικών θεατρικών ομάδων που με τις αριστοτεχνικές ερμηνείες τους συγκεντρώνουν σε κάθε τους παράσταση το χειροκρότημα και το ενδιαφέρον του κοινού.

Με τις φθινοπωρινές «Βραδιές Θεάτρου», δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία στις τοπικές θεατρικές ομάδες να αναδείξουν το ταλέντο τους, συνεχίζεται η παράδοση των ποιοτικών παραστάσεων που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με κορύφωση τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» στο τέλος του καλοκαιρού, καθιστώντας τον δήμο ως κέντρο θεατρικού πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων έχει ως εξής:

►Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 - 9 μ.μ
«Υπηρέτης χ2»
Κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι από τη Νεανική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» σε σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά.

Ένας Υπηρέτης, δύο αφεντάδων. Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση. Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας…

►Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 - 9 μ.μ.
«Φλαντρώ»
Δράμα του Παντελή Χορν από την Πειραματική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου.

Κεντρική ηρωίδα είναι η αρχόντισσα Φλαντρώ, χήρα με δυο κόρες από διαφορετικούς γάμους. Παρόλο που το όνομά της σημαίνει «εκείνη που αγαπάει τον άντρα», η Φλαντρώ είναι μια γυναίκα που ζει για χρόνια καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα. Με την εμφάνιση ενός νεαρού άντρα, τα μυστικά και τα απωθημένα της ανέραστης ζωής της σκιάζουν την ψυχή και το σπίτι της…

►Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 - 9 μ.μ.
«Βαριετέ, Τσεχωφικοί ήρωες σε κρίση»
Κωμωδία, απόδοση προσαρμογή κειμένων: Η θεατρική ομάδα από την Πειραματική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου.

Ήρωες και ρόλοι σε κρίση ταυτότητας. Μέσα σε μια γενικότερη οικονομική και κοινωνική παρακμή, απόρροια της σοβαρής πτώσης των αξιών, αυτοί οι ήρωες, τύποι χαρακτηριστικοί για την εποχή τους, που, όμως είναι διαχρονικοί και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πανανθρώπινοι, έδωσαν το υλικό, μέσα από μία ποικιλία διηγημάτων και θεατρικών έργων, για να στηθεί μία παράσταση 6 επεισοδίων και 22 ρόλων.

►Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 - 9 μ.μ.
«Γέρμα»
Σπουδή στο έργο του Federico Garcia Lorka από το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη

Σ' ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου, η Γέρμα, μία παντρεμένη γυναίκα, δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού της περίγυρου, λόγω του ότι είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την οδηγήσουν στο να ξεπεράσει τα όρια και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζει.

►Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 - 9 μ.μ.
«Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός»
Κωμωδία των Δημήτρη Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα από τη Θεατρική Ομάδα «Entremosotros» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Τσακίρη.

Θεσσαλονίκη 1943. Γερμανική Kατοχή. Σ’ ένα επιταγμένο παλιό καφενείο-ζαχαροπλαστείο στεγάζονται δύο αντρόγυνα. O Bαγγέλης με τη Λέλα και ο Mίμης με τη Xριστίνα. Παραδίπλα στην αυλή η κυρά Bικτωρία με τα 7 εγγόνια της. O Bαγγέλης είναι συνεργάτης των Γερμανών. Για την ακρίβεια χαφιές. Oι «υπηρεσίες» του προς τους Γερμανούς του εξασφαλίζουν μια άνετη ζωή σε καιρούς πείνας, τρόμου και διωγμών. Όμως με τις πλάτες των Γερμανών φροντίζει τους συγγενείς και τους φίλους τους καθώς και τα 7 εγγόνια της Bικτωρίας. Αυτό του δίνει τη ψευδαίσθηση του ευεργέτη, τον απαλλάσσει, νομίζει, από την ρετσινιά του δοσίλογου.

Έξι βραβεία σε Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου για τα Δημοτικά Θεατρικά Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη»

Το υψηλό επίπεδο και το ταλέντο των ερασιτεχνικών θεατρικών εργαστηρίων του δήμου Νεάπολης - Συκεών επιβραβεύτηκε πρόσφατα και στο 20ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας (30/8-8/9), όπου η Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου … σάρωσε στο διαγωνιστικό κομμάτι, αποσπώντας έξι βραβεία και τέσσερα ακόμα υποψηφιότητες για τις παραστάσεις των έργων «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Στάμογλου, και «Ράφτης Κυριών» του Ζορζ Φεντό σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου.

Συγκεκριμένα:
  • 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης (Κριτική Επιτροπή, ΟΜΟΦΩΝΑ) στην Κεντρική Σκηνή Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» Δ. Νεάπολης-Συκεών για την παράσταση του έργου «Ράφτης Κυριών» του Ζορζ Φεντό σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου,
  • 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης (Κοινού) «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Στάμογλου, Πειραματική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» Δ. Νεάπολης-Συκεών,
  • Βραβείο Α΄ αντρικού ρόλου (Κριτική Επιτροπή, ΟΜΟΦΩΝΑ) στον Νικόλαο Δασκαλόπουλο, «Ράφτης Κυριών»,
  • Βραβείο Β΄ αντρικού ρόλου (Κριτική Επιτροπή) στον Σάκη Παπαγεωργίου, «Ράφτης Κυριών»,
  • Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου (Κριτική Επιτροπή, ΟΜΟΦΩΝΑ) στη Στέλλα Γιαλετζή «Φλαντρώ» από την Πειραματική Σκηνή Δ. Νεάπολης-Συκεών,
  • Βραβείο Ενδυματολογίας στην Αναστασία Γυλλού για την παράσταση του έργου «Ράφτης Κυριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.