Αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου της Κλαδαριάς - Καψαλιάς στο Ελευθέριο Κορδελιό

Την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου της Κλαδαριάς- Καψαλιάς, το οποίο έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει με μεγάλη επιμέλεια και σεβασμό στην διατήρηση των παραδοσιακών εθίμων ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, την Κυριακή 23/02/2020 και προσκαλεί όλους τους Δημότες να συμμετέχουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν όπως «επιτάσσει» η λαϊκή αποκριάτικη παράδοση μας με ΔΩΡΕΑΝ άφθονα παραδοσιακά εδέσματα με παραδοσιακή μουσική, με τσιγαρίδες και κρασί για όλους.

Συμμετέχουν:
  • η Βοιακή Εστία Θεσσαλονίκης,
  • ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου Δήμου Βοίου,
  • ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής Δήμου Βοίου και
  • η Χορευτική Ομάδας της ΔΗΚΕΚΕ
Η έναρξη της αναβίωσης του εθίμου ορίσθηκε στις 20:30 στο Αμφιθέατρο στον πεζόδρομο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Στο Αμφιθέατρο, οι χορευτικές ομάδες θα σχηματίσουν τέσσερις κύκλους και θα παρουσιάσουν τους παραδοσιακούς χορούς : Λόντζια, Τσάμικο Πενταλόφου, Συρτό και Έντεκα, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Τάκη Μπέτζιου.

Στη συνέχεια και όπως το έθιμο απαιτεί όλες οι ομάδες θα σχηματίσουν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από την αναμμένη φωτιά και θα ξεκινήσουν τα γνωστά παραδεισιακά σκοπτικά τραγούδια, τα οποία τραγουδήσουν όλοι μαζί.

Λίγα λόγια για το έθιμο
Σύμφωνα με την παράδοση η ΚΛΑΔΑΡΙΑ ΚΑΨΑΛΙΑ ήταν η τελευταία γιορτή που έκαναν οι Δυτικομακεδόνες στον τόπο τους - την Κυριακή των Απόκρεω - γιατί με τον ερχομό της άνοιξης έφευγαν για αναζήτηση εργασίας...
Πρόκειται για το άναμμα μεγάλης φωτιάς και χορό μεταμφιεσμένων γύρω απ' αυτήν υπό την συνοδεία μουσικών οργάνων.
Τα τραγούδια όμως... που ακούγονται είναι σκωπτικού χαρακτήρα και οι μεταμφιέσεις δεν αφορούν τις γνωστές αποκριάτικες αλλά οι συμμετέχοντες φορούν τα ρούχα τους ανάποδα, βάφουν με καπνιά το πρόσωπό τους ή το καλύπτουν με σκούρες σίτες.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.