Ψυχική Υγεία - Τετραήμερες δράσεις στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) για πρώτη φορά ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ, συνδιοργανώνουν με την «Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης» και ειδικότερα με τις δομές του Ευόσμου, τον Ξενώνα «Ίρις» και το Γ' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ «Γλαύκη», τετραήμερες εκδηλώσεις από την Τετάρτη 7 έως και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία της συνεργασίας και της οργάνωσης των κοινών εκδηλώσεων ανήκει στο Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό, την οποία έθεσε στον Γενικό Διευθυντή της ΕΨΥΚΑ κ. Αναστάσιο Βενύτη και στον Πρόεδρο κ. Α. Καβαδάτο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις δομές Ευόσμου, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ κ. Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου.

«Ο κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησε ο Δήμος μας με τις δομές της ΕΨΥΚΑ που βρίσκονται στον Εύοσμο, σε μια κοινή προσπάθεια καταπολέμησης «του στιγματισμού» και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την Ψυχική Υγεία. Το πρώτο βήμα της συνεργασίας μας που είχε στόχο την επαγγελματική επανένταξη των πασχόντων και αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΨΥΚΑ (από το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου και αφορούσε την συμμετοχή των φιλοξενουμένων στις προκηρύξεις Κοινωφελούς Εργασίας), έγινε άμεσα αποδεκτό από την Διοίκηση μας»δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός τονίζοντας για άλλη μια φορά ως ιατρός την ανάγκη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα ψυχικά νοσήματα και την άμεση αντιμετώπισή τους μόλις αυτά εκδηλωθούν και ειδικά τώρα που η ψυχική μας υγεία διαταράσσεται καθημερινά στην πρωτόγνωρη και μη εύκολα διαχειρίσιμη εποχή της πανδημίας.

Φέτος η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020» μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προς την ευαισθητοποίηση του κοινού και στη δημιουργία μεγαλύτερων «επενδύσεων» - στην Ψυχική Υγεία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ , παρά το γεγονός ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία η Ψυχική Υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας.

Σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

«Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες του Δημάρχου στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά νοσούντων. Το αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από τη συνεργασία του Δήμου μας με την ΕΨΥΚΑ είναι η κοινή μας «επένδυση» στην πρόληψη και στη γνώση μέσα από εκδηλώσεις συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας όταν αυτή απαιτηθεί. Με την πεποίθηση ότι η κάθε δράση και κάθε πρωτοβουλία μας που αφορά στην ψυχική Υγεία είναι και μια «επένδυση» στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αποδοχή της διαφορετικότητες και στην άρση των ανισοτήτων, προσκαλούμε όλους τους δημότες μας να στηρίξουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, Σήμερα η Ψυχική Υγεία, μας αφορά όλους γατί ζούμε σε ένα διαρκώς απρόβλεπτο, φοβικό και μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον» 
δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ Κ. Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • Έκθεση με έργα των φιλοξενουμένων των Δομών Ευόσμου της ΕΨΥΚΑ, στο Φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57) από την Τετάρτη 7/10 έως το Σάββατο 10/10, ώρες λειτουργίας 9.00 -21.00
  • Σάββατο 10/10 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, υπαίθρια δράση από τις 10.00- 13.00 στην πλατεία Ευόσμου.
Ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η Αντιδήμαρχος κ. Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου μαζί με στελέχη της ΕΨΥΚΑ και επιστήμονες του χώρου, θα βρίσκονται - στο περίπτερο της πλατείας- θα ενημερώνουν και θα διανέμουν έντυπο υλικό στους δημότες.
  • Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής ένα βιωματικό δρώμενο.
Λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού δεν θα υπάρξει ενημερωτική ομιλία για το κοινό.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με όλους τους προβλεπόμενους όρους και οδηγίες κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ»

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.