Ελεύθερη είσοδος στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας


Με ελεύθερη είσοδο στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους (που λόγω πανδημίας είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού οι οποίοι προς το παρόν λειτουργούν), θα γιορταστεί αύριο Κυριακή 18 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Ο παγκόσμιος αυτός θεσμός μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτούμε ελεύθερα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, να περιηγηθούμε νοερά στην ιστορία τους και να απολαύσουμε την αίγλη τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι ως υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι παρέχουν τη δυνατότητα μιας ψυχαγωγικής περιήγησης μετά από αρκετούς μήνες περιορισμών εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. 

O εορταστικός θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών καθιερώθηκε το 1983, με σχετικό ψήφισμα της UNESCO κατά την 22η Γενική Συνέλευσή της. Από τότε, η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ανάδειξη της σημασίας των μνημείων κάθε χώρας και της ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. 

Ο κοινός θεματικός άξονας εορτασμού που επιλέχτηκε για το 2021 είναι «Σύνθετο Παρελθόν Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures) και αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης τόσο του παρελθόντος όσο και των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας. Σχετίζεται, επίσης, με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών United Nations «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.