"ΜΙΚΡΑΣΙΑ": Μουσικό-θεατρική παράσταση στο Πανόραμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


Συνεχίζοντας το αφιέρωμά του στο 2022 ως «Έτος Μνήμης για τις Αλησμόνητες Πατρίδες» ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη παρουσιάζει την επική, μουσικό-θεατρική παράσταση «ΜΙΚΡΑΣΙΑ» την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Πέτρινο Δημοτικό σχολείο Πανοράματος.
 
Η παράσταση αποτελεί ένα μουσικό-θεατρικό βίωμα βασισμένο σε αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που εγείρει τις μνήμες και αποτελεί σπονδή για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Με ενδελεχή έρευνα και μαρτυρίες από τα αρχεία του προσφυγικού ελληνισμού ανά την Ελλάδα, αλλά και με ιστορίες προφορικής μνήμης που γέννησαν οι λαίμαργες φλόγες στην πυρκαγιά της Σμύρνης, αλλά και καημοί τραγουδισμένοι με όχημα τη μουσική που άνθισε από εκείνη την καταστροφή, η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Τόποι νοσταλγίας που τη μνήμη τους δεν κατάφεραν να αφανίσουν ούτε οι σφαγές, ούτε οι διωγμοί, ούτε οι κόκκοι της άμμου που κύλησαν στην κλεψύδρα του χρόνου. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων η Μικρασία έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής ετούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση.
 
Με ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου και πρωταγωνιστές τους Θεοδώρα Σιάρκου, Κωνσταντίνο Κάππα, Νίκη Παλληκαράκη, Αλέξανδρο Καλπακίδη, Στέλλα Κρούσκα, Δώρα Θωμοπούλου και τους μουσικούς επί σκηνής Νίκο Τουρνάκη, Απόστολο Μωραΐτη και σε μια εμφάνιση έκπληξη την Ελένη Ροδά, η οποία ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης μαζί με τον υπόλοιπο θίασο. Η παράσταση υποστηρίζεται με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό προερχόμενο από το αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.