Θρησκευτική Παράσταση και Έκθεση Αγιογραφίας στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κορδελιού Ευόσμου


Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας Δια Βίου Μάθησης , της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου, παρουσιάζουν την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στις 19.00 στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Ε. Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο-Κορδελιό, είσοδος από οδό Μοναστηρίου)
την εμπνευσμένη από τα Θεία Πάθη του Θεανθρώπου, θρησκευτική παράσταση βασισμένη στην Λογοτεχνική απόδοση του Συναξαρίου των Αγίων και Μεγάλων Ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, του εκπαιδευτικού και πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρη Νικολαΐδη, πλαισιωμένη από κατανυκτικούς ύμνους των Μεγάλων Ωρών.
 
Θα προηγηθούν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Αγιογραφίας του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΟΠΟΛΥΛΟΥ εμπνευσμένη από τα «Θεία Πάθη».


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο συγγραφέας κ. Σωτήρης Νικολαΐδης, -επιχειρεί να προσεγγίσει τα Θεία Πάθη με αφηγηματική και ευλαβική ενατένιση προς τον Νυμφίον της Εκκλησίας μας, χρησιμοποιώντας άλλοτε την έμμετρη και άλλοτε την πεζή μορφή του λόγου, πάντα όμως με συναισθηματική λυρική διάθεση, μεταφέροντας μας την προσωπική του έκδηλη και έντονη συγκίνηση

Στοχεύοντας μέσα από ένα θρησκευτικό οδοιπορικό γεμάτο με πολύ ενδιαφέρουσες ελεγειακές , δραματικές και διδακτικές λογοτεχνικές εναλλαγές, να μας θυμίζει τις αιώνιες διδαχές και νουθεσίες της Ορθοδοξίας μας, προερχόμενες εις ανάμνηση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος- από τα Ιερά, τα Φρικτά, τα Σεπτά Πάθη του Ιησού Χριστού.

Απαγγελία Κειμένων

Μ. Δευτέρα : Παπαδοπούλου Γενοβέφα Πρεσβυτέρα
Μ. Τρίτη: Στρατηλάτη Νίκη
Μ.Τετάρτη: Θωμαϊδου Ευτέρπη
Μ.Πέμπτη: Χατζηκυριακίδου Ελένη
Μ.Παρασκευή: Τσαπανίδου Ευστρατία
Μ.Σάββατο: Διαμαντοπούλου Αφροδίτη
Κυριακή του Πάσχα: Νοταρίδου Παρθένα

Συμμετέχει η Βυζαντινή & Παραδοσιακή Χορωδία Γυναικών του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων «Υμνωδία», η οποία υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Χοράρχη Ιωάννη Τσάμη, θα αποδώσει ανά Ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος, τους κάτωθι ύμνους- τροπάρια και εγκώμια και ψαλμούς, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας[3], και κλείνει με το Μεγάλο Σάββατο με το χαρμόσυνο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ
Αλληλούια - Ιδού ο Νυμφίος έρχεται

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ερχόμενος ο Κύριος προς το Εκούσιον Πάθος

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Κανόνες : Τω την άβατον - Έφριξε παίδων ευαγών - Τω δόγματι τω τυρρανικώ - Της πίστεως - Ψυχαίς καθαραίς

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Το νυμφώνα σου βλέπω

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Εγκώμια 3 στάσεις

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
Χριστός Ανέστη μάτια μου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών

Συντονισμός παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας




Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.