Αποκαλυπτήρια μνημείου Μικρασιατικου Ελληνισμού στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου


Τον οφειλόμενο «ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ» προς τους Μικρασιάτες πρωτοκατοικήσαντες πρόσφυγες από τον Κουκλουτζά, την Σμύρνη, το Κορδελιό και αλλού, αλλά και την μεταλαμπάδευση της άσβεστης «ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» των αλησμόνητων Πατρίδων, στη Νέα Γενιά, αποδίδει η Διοίκηση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου με την εγκατάσταση «ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

Έργο του διεθνώς καταξιωμένου Γλύπτη ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Πρόκειται για το πρώτο Μνημείο της αιματοβαμμένης ιστορίας του ξεριζωμένου Ελληνισμού από την Γη της Ιωνίας, το οποίο ήταν πάγιο αίτημα των δύο Μικρασιατικών Συλλόγων του Δήμου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου « ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΠΕΤΡΟΣ και ΠΑΥΛΟΣ» και του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» αλλά και προσωπική δέσμευση του Μικρασιατικής καταγωγής Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαστάσεις βάθρου
φάρδος 2,40μ ύψος 1.00μ
από ημίλευκο μάρμαρο Καβάλας

Διαστάσεις μαρμάρινης απεικόνισης
φάρδος 2.10μ, ύψος 1.70μ
από λευκό μάρμαρο Δράμας

Η Περιγραφή της απεικόνισης μετά τα αποκαλυπτήρια

Έργο του γνωστού και διεθνώς καταξιωμένου Γλύπτη Ευάγγελου Φυλακτού!

«Μία ημέρα μετά την 9η Σεπτεμβρίου του 1922- την μαύρη ημέρα της ιστορίας μας μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως-την ημέρα παράδοσης της Σμύρνης στους Τούρκους, και τέσσερις μέρες πριν το κάψιμο της Σμύρνης από τους Τούρκους στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922, που επέφερε τον ξεριζωμό και τον αφανισμό χιλιάδων Χριστιανών Ελλήνων Μικρασιατών, επιλέξαμε ως ημέρα των αποκαλυπτηρίων του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, στον Δήμο μας. Έτσι ώστε από τώρα και στο εξής η 10η Σεπτεμβρίου, για όλους εμάς τους απογόνους 2ης , 3ης και 4ης γενιάς προσφύγων Μικρασιατών από τον Κουκλουτζά, την Σμύρνη, το Κορδελιό και όχι μόνον, αυτό το ΜΝΗΜΕΙΟ να είναι το κοινό διαχρονικό ορόσημο της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας και ο φωτεινός φάρος της ΜΝΗΜΗΣ μας, που ενώνει και θα ενώνει γενιές» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, προσκαλώντας ΟΛΟΥΣ τους δημότες να είναι παρόντες στην τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.00, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με την συμμετοχή των δύο Συλλόγων Μικρασιατών Ευόσμου και Κορδελιού.

Τόπος εγκατάστασης του Μνημείου το κηπάριο μεταξύ του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της οδού Μ. Αλεξάνδρου.

Πρόγραμμα Τελετής αποκαλυπτηρίων και Μουσικής Εκδήλωσης
  • Επιμνημόσυνη Δέηση Ι.Μ. Νεαπόλεως και Ι.Μ. Βρυούλων.
  • Χαιρετισμοί
  • Σύντομο ιστορικό πλαίσιο και αναφορά στους Αμερικανούς διπλωμάτες G. Horton και H. Morgenthau, καθώς και στο ιαπωνικό πλοίο “Tokei Maru” (για τη συμβολή τους στη διάσωση και περίθαλψη προσφύγων το 1922)
  • Αποκαλυπτήρια μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού
  • Κατάθεση Στεφάνων
  • Επίδοση τιμητικών πλακετών
  • Ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής
  • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Συντονισμός τελετής αποκαλυπτηρίων και οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων: Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πληροφορίες τηλ 2310 771033

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.