Η παράσταση «Όλυμπο να βλέπει» στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης


Ο Δήμος Παύλου Μελά καλωσορίζει στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης τον ερευνητή, συγγραφέα, εκπαιδευτικό Σπύρο Λαζαρίδη και τη θεατρική ομάδα Επίκυκλος / σκηνή δυτικά που παρουσιάζουν την παράσταση «Όλυμπο να βλέπει», το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 20:00, με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Επίκυκλος που ‘’γεννήθηκε’’ πριν από 23 χρόνια στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς, μάχιμους και συνταξιούχους, με επτά συνολικά έργα στο χρονολόγιο της πορείας τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει εθελοντική προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά καθώς και ειδών παιδικής φροντίδας και προσωπικής υγιεινής.



ΤΟ ΕΡΓΟ

Η νέα παραγωγή του Επίκυκλου, ΟΛΥΜΠΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ, είναι μια κωμωδία με την αύρα των δεκαετιών 1950-1960 που δεν αντιγράφει τον ελληνικό κινηματογράφο! 

Μια γειτονιά στη δυτική άκρη της Θεσσαλονίκης στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ένας δραστήριος και καταφερτζής κοινοτάρχης έχει ένα όραμα και είναι σίγουρος πως κατέχει τον τρόπο να το υλοποιήσει.
Μια ξαφνική απώλεια τον αναγκάζει να κινήσει γη και ουρανό ώστε να μην ακυρωθούν τα πολιτικά του σχέδια. 

Η ζωή όμως έχει τους δικούς της ρυθμούς. 
Τα πραγματικά προβλήματα γιγαντώνονται δίπλα του, εν αγνοία του, και διαμορφώνουν έναν οικογενειακό εφιάλτη. Η λαϊκή γειτονιά και οι άνθρωποί της πλαισιώνουν τον βασικό χαρακτήρα. Η κοινωνική πραγματικότητα και η πολιτική επικαιρότητα βρίσκουν τρόπο να εμφανιστούν στη σκηνή του έργου.

Πρωτότυπα τραγούδια αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της εποχής και σχολιάζουν την πλοκή. Τα ευφάνταστα κουστούμια από ανακυκλωμένα υλικά είναι κι αυτά από τη μεριά τους ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο˙ το υλικό που θριάμβευσε στη δεκαετία του 1960, το πλαστικό, το οποίο έχει συσσωρευτεί πια ως σκουπίδι και απειλεί τον πλανήτη, γίνεται πρώτη ύλη και διακοσμητικό στοιχείο για να ντύσει τα σώματα των ηθοποιών και να τα εισάγει έτσι στον φαντασμαγορικό κόσμο του θεάτρου μ’ έναν γνήσια θεατρικό τρόπο: το καθημερινό και ευτελές ως διαχρονική άφθαρτη αξία.

Συντελεστές

Κείμενο, στίχοι τραγουδιών: Σπύρος Λαζαρίδης
Σκηνοθεσία: Σταυρούλα Μαμούτου
Μουσική: Βασίλης Μπάνος 
Κίνηση, χορογραφία: Αυγή Προγκίδη 
Σκηνικά: Τάσος Τσιάχτας 
Κατασκευή σκηνικών: Σταύρος Τσαλαμπούνης 
Κουστούμια: Νίκος Καραγιαννίδης, Μιχάλης Τσόκλης 
Φωτισμοί, μακιγιάζ: Ολυμπία Λαζαρίδου
Ηθοποιοί: Άννα Αμασόγλου, Γιάννης Αναβελάνος, Γιώργος Γκάτσος, Δήμητρα Γοργορή, Στάθης Δρίζης, Βίκη Κίτσιου, Ολυμπία Κύκλη, Γιώργος Λαδόπουλος, Μαίρη Λυμπεριάδου, Βάσω Μπούρη, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαθανασίου, Ειρήνη Πολύζου, Άννα Ρογδάκη, Τάσος Σαμαράς
Αρωγός

Από το 2014 η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης συμπράττει στην παραγωγή έργων του Επίκυκλου (2014, ΚΑΝΤΙΝΑ/CANTEEN/CAN(TEEN)˙ 2016, ΠΕΣ ΤΟ ΨΕΜΜΑΤΑ˙ 2018, ΝΥΧΤΟΦΑΓΙΕΣ) καλύπτοντας μέρος των εξόδων. Τώρα βοήθησε με την ανάληψη των εξόδων για τη σχεδίαση και κατασκευή των κουστουμιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.