Λατρευτική Εβδομάδα 2024 στη Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Ο Πολιτιστικός Θεσμός «Λατρευτική Εβδομάδα» επιστρέφει στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 2024, με ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει με Ψαλτικό Οδοιπορικό των Αχράντων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο του Λαζάρου, στον αύλειο χώρο της Μονής Βλατάδων στην Άνω Πόλη, με τη μουσική παράσταση Ρόδον το Αμάραντον για το θείο Πάθος και την Ανάσταση.

Η «Λατρευτική Εβδομάδα» αποτελεί κομμάτι της Τουριστικής καμπάνιας «Πάσχα στη Θεσσαλονίκη» με στόχο να προσελκύσει επισκέπτες και να αναδειχθεί ο Βυζαντινός πλούτος της Θεσσαλονίκης.

Βυζαντινοί χοροί, χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής, μονωδοί, σολίστες, απαγγελίες θεατρικά αναλόγια με γνωστούς ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η γαστρονομία στο πνεύμα των ημερών θα αποτελέσουν το πρόγραμμα της Λατρευτικής Εβδομάδας 2024.

Ημέρες & Ώρες

Σα 20/04
19:30
Ποία άσματα μέλψω: Ψαλτικό Οδοιπορικό των Αχράντων Παθών
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης

Κυ 21/04
19:00
Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης

Δε 22/04
20:00
Έκθεση φωτογραφίας: Πάσχα στο Άγιο Όρος
Αγιορείτικη Εστία

Τρ 23/04
20:30
Μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό: Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος
Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποιήτου

Τε 24/04
19:30
Βυζαντινά Πάθη (Χορωδίες)
Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας

Τε 24/04
20:30
Gabriel Faure: Requiem Op. 48 με τη Σ.Ο.Δ.Θ.
Ροτόντα

Πε 25/04
20:00
Ύμνοι Ανατολής και Δύσης
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης

Πα 26/04
20:30
Μελοποιημένοι ύμνοι Μ. Εβδομάδας και ψαλμοί σε μορφή λαϊκού ορατορίου
Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας

Σα 27/04
13:00
Γεύσεις της Σαρακοστής: Masterclass
Αγορά Μοδιάνο

Σα 27/04
20:00
Αφηγηματική Παράσταση: Ρόδον το Αμάραντον
Αύλειος χώρος Iεράς Μονής Βλατάδων

Περισσότερες Πληροφορίες


Τη διοργάνωση για την επανεκκίνηση της «Λατρευτικής Εβδομάδας 2024», έχει αναλάβει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας 2024» είναι:
  • Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης
  • Αγιορείτικη Εστία
  • Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου
  • Ι. Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας
  • Μνημείο Ροτόντα
  • Αγορά Μοδιάνο
  • Ι.Μ. Βλατάδων (Αύλειος Χώρος)
Μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, από 20 έως 27 Απριλίου 2024, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τον Βυζαντινό της χαρακτήρα μετά από 14 χρόνια.
Με στόχο την ενίσχυση του θρησκευτικού – λατρευτικού τουρισμού μια “λατρευτική” διοργάνωση επανέρχεται στους ιερούς ναούς και στα μνημεία της πόλης.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης στον χαιρετισμό του:

“Εμπνεόμαστε από τη λατρευτική καρδιά της Θεσσαλονίκης που θα χτυπά με κατάνυξη, για την ψυχική ανάταση όλων των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών, στους ιερούς ναούς και στα μνημεία της πόλης, από τις 20 έως και τις 27 Απριλίου.

Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην ίδια την ταυτότητά της, την γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί η έντονη θρησκευτικότητά της.

Μέσα από τις εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας σας καλούμε όλους να στηρίξετε μια προσπάθεια που στόχο έχει να καταδείξει το Βυζαντινό παρελθόν της, καθώς συμπορεύεται με ένα πλούσιο θρησκευτικό Προσκυνηματικό παρόν και εκφράζεται στους φυσικούς χώρους της Ορθόδοξης Πίστης, αλλά και μέσα από διάφορες και διαφορετικές μορφές της λατρευτικής τέχνης και παράδοσης.
Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης”

“Η Λατρευτική Εβδομάδα αξιοποιεί τη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης. Και με σαφή προσανατολισμό, μπαίνουν οι βάσεις εξωστρέφιας και ενίσχυσης του Προσκυνηματικού Τουρισμού, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας γίνεται η αφορμή, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να «καταδυθούν» στο πλούσιο βυζαντινό παρελθόν του τόπου μας. Εξάλλου, η ενίσχυση του Προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.